PvdA compromis Kamp: nog steeds geen verhoging AOW-leeftijd

0
715

Minister Kamp heeft met zijn toezeggingen aan de PvdA over de AOW nog steeds geen oplossing voor de kosten van de vergrijzing gevonden. D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees: “Dit is om de hete brij heen draaien: dit kabinet zoekt samen met de PvdA naar een constructie om de AOW-leeftijd niet te hoeven verhogen. Terwijl het ons tot 2020 al 7,7 miljard zou opleveren als we dit met 2 maanden per jaar zouden doen. Dit kabinet heeft blijkbaar niet het lef om de beslissingen te nemen die nodig zijn.”

CBS: 41% van 60 – 65 jaar heeft inkomen tot 150% minimumloon
Kamp wil de PvdA en iedereen die tot 150% van het minimumloon verdient tegemoet komen met deze regeling. Koolmees: “Dit is een grote groep mensen. De kosten, maar liefst 300 miljoen, kunnen we veel beter investeren. Een leven lang leren, mensen omscholen en beschikbaar houden voor de arbeidsmarkt in plaats van ze vroegtijdig af te schrijven. Een stratenmaker houdt het ook niet tot zijn 65e vol: die heeft er meer aan om tijdig bijgeschoold te worden dan pas na tientallen jaren een bonus te krijgen om te stoppen met werken.” Uit cijfers van het CBS blijkt dat 41% van de mensen tussen 60 en 65 jaar een inkomen heeft tot 150% van het minimumloon.

Omgekeerde wereld
Kamp komt met een zogeheten “aanvullende werkbonus”, waarmee werkenden tussen hun 58e en 65e jaar een bedrag kunnen sparen van 17.000 euro. Het geld moet komen uit het zogeheten Vitaliteitspakket, met regelingen om mensen langer aan het werk te houden. “We gaan geld uit een regeling om mensen te stimuleren om langer te blijven werken nu gebruiken om mensen eerder te laten stoppen. Dit is de omgekeerde wereld; dit compromis lost de problemen niet op, maar schuift ze met een sneeuwschuiver vooruit. Ik snap niet waarom Kamp kiest voor stilstand met Cohen en Wilders en niet voor een serieuze AOW-hervorming samen met D66. Laat de VVD nog eens in haar verkiezingsprogramma kijken,” aldus Koolmees.