Pure chocolade voor het sporten

Consumptie van pure chocolade met 70% cacao heeft een gunstig effect op de insuline- en glucoserespons en gaat oxidatieve stress tegen na inspanning. Voor de studie ondergingen 14 gezonde mannen een fietstest van 2,5 uur nadat ze 2 uur van tevoren 100 gram pure chocolade, een reep met een gelijkwaardig aantal calorieën (controlereep) of nadat ze niks hadden gegeten.

De consumptie van pure chocolade leidde tot een significante toename van antioxidanten voorafgaand aan de inspanning. Ook was de concentratie F2-isoprostaan – een marker voor oxidatieve stress – een uur na de inspanning laag ten opzichte van de consumptie van de controlereep of wanneer niks werd gegeten.

In vergelijking met de controlereep was de insulineconcentratie als gevolg van de chocoladeconsumptie voor de inspanning en een uur erna significant hoger. Het glucosegehalte bleef beter gehandhaafd bij het eten van chocolade wat bleek uit een significant hoger glucosegehalte na de inspanning.

Pure chocolade heeft vrijwel direct effect op het glucose- en insulinegehalte en vermindert oxidatieve stress na inspanning.

Bron: Davison G, Callister R, [..], Gleeson M. The effect of acute pre-exercise dark chocolate consumption on plasma antioxidant status, oxidative stress and immunoendocrine responses to prolonged exercise. Eur J Nutr 2011