Publiekslezing over obesitas in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Op maandagavond 31 januari organiseert het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) een publiekslezing over obesitas (ernstig overgewicht). Internist Rob Gonera vertelt over deze ziekte, die wel de epidemie van de 21ste eeuw wordt genoemd. Na de lezing zal hij uitgebreid antwoord geven op vragen van bezoekers. De lezing is gratis toegankelijk.

Drenthe is de provincie met procentueel de meeste obesitaspatiënten. Obesitas ontstaat als iemand meer energie (calorieën) tot zich neemt dan hij verbruikt. De overtollige energie wordt opgeslagen als vet. Te veel eten en te weinig bewegen kan leiden tot obesitas, maar ook erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Obesitas is een chronische ziekte, dat wil zeggen dat er medische aandacht nodig is op het gebied van preventie, diagnostiek en behandeling. Ernstig overgewicht kan dus niet worden gezien als slechts ‘een ongemak’.

Lichamelijke problemen
Behalve tot ongemak kan obesitas namelijk leiden tot verschillende medische problemen. Zo zorgt overgewicht voor extra belasting van de heup- en kniegewrichten, waardoor die sneller slijten. Bovendien heeft iemand met obesitas een vergroot risico op hart- en vaatziekten en diabetes (suikerziekte). Met name ouderdomsdiabetes (diabetes mellitus type 2) komt veel voor bij obesitaspatiënten: bij ruim tachtig procent van de patiënten met dit type diabetes is overgewicht de oorzaak. Diabetes kan leiden tot aandoeningen aan ogen, nieren, zenuwen, vaten en lever.

Keihard knokken
Maar obesitaspatiënten hebben niet alleen te maken met lichamelijke aandoeningen. De ziekte heeft ook een negatieve invloed op de psyche en de kwaliteit van leven. Reden genoeg dus om de strijd met overgewicht aan te gaan. Helaas is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Afvallen is moeilijk en vergt veel discipline. Dat weet ook internist Rob Gonera, die zich bezighoudt met de begeleiding van obesitaspatiënten. “Het is voor iedereen keihard knokken om de kilo’s kwijt te raken en eraf te houden. Mensen die beweren dat je alleen met een pilletje of een revolutionair nieuw dieet kunt afvallen, liegen”, aldus Gonera.

Lezing
Goede medische begeleiding is belangrijk om op een goede manier af te vallen en te voorkomen dat de kilo’s terugkomen. Kennis over obesitas en de oorzaken en de mogelijke gevolgen ervan is een belangrijke eerste stap naar een slanker en gezonder lichaam. Daarom organiseert het WZA deze publiekslezing over obesitas. Rob Gonera geeft tijdens zijn lezing antwoord op vragen als: wanneer spreekt men van obesitas, waardoor ontstaat het, wat kunt u eraan doen en hoe kunt u behandeld worden? Ook neemt hij uitgebreid de tijd om vragen van bezoekers te beantwoorden.

De lezing wordt gehouden op maandagavond 31 januari in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. De lezing begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. De zaal gaat open om 19.00 uur. De lezing is gratis bij te wonen. In verband met een beperkt aantal zitplaatsen is aanmelden verplicht. Dit kan tot 21 januari op de website van het WZA (www.wza.nl/patienten/agenda) of door op werkdagen tussen 9.00 en 16.30 uur te bellen naar (0592) 32 59 99.

1 gedachte over “Publiekslezing over obesitas in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen”

 1. Mensen met fors of langdurig overgewicht, jo-jo-ers en emotie-eters kunnen 6 maanden meedoen met http://www.10kilolichter.nl.
  De verzekering betaalt de kosten van dit groepsprogramma. Gratis info-avond op 13 jan om 19.30.
  De start is 20 januari in Kloosterveen-Assen.
  Doe mee, het lukt u ook.
  Vragen? Tel 06 – 30 55 98 47
  Fenna Janssen, dietist en therapeut
  http://www.fennajanssen.com http://www.10kilolichter.nl
  info@fennajanssen.com

  Beantwoorden

Plaats een reactie