Publieksdag hart- en vaatziekten in het UMC Utrecht

Zaterdag 14 januari 2012 komen ruim 500 mensen naar UMC Utrecht voor de publieksdag ‘Tussen Lab & Leven’. Op een toegankelijke en unieke manier maakt men kennis met wetenschappers en hun werk. ‘Tussen Lab & Leven’ is een serie publieksdagen over wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten. De SMART studie van het UMC Utrecht staat deze dag centraal.

Prof.dr. Frank Visseren, internist Vasculaire Geneeskunde UMC Utrecht, legt in een publiekslezing uit wat wetenschappelijk onderzoek kan opleveren. Hij vertelt over de grootschalige SMART studie van UMC Utrecht en wat de studie tot nu toe wetenschappelijk heeft opgeleverd voor de verschillende vakgebieden.

Men kan daarnaast een kijkje nemen in een supergroot hart van acht meter breed en zes meter hoog en worden er diverse workshops georganiseerd. Van een kijkje in een laboratorium, ontmoetingen met onderzoekers en patiënten tot een kennismaking met Tai Chi en de tango.

SMART studie
De SMART studie is een cohortstudie, waarin een grote groep mensen (meer dan 10.000!) langdurig gevolgd wordt om inzicht te krijgen in hart- en vaatziekten. Het bijzondere van deze studie is dat het niet alleen gaat om wetenschap. Het leveren van de beste zorg voor patiënten met hart- en vaatziekten staat hoog op de agenda. Er wordt uitgezocht hoe de zorg verbeterd kan worden en hoe het risicoprofiel bij individuele patiënten verbeterd kan worden. Belangrijk is dat niet alleen de goede ingrepen worden gedaan en de juiste pillen worden geslikt, maar vooral ook dat iemand zijn leefstijl verandert. Dat laatste klinkt heel simpel maar is eigenlijk iets dat tot nu toe bij veel mensen niet goed lijkt te lukken.

Publieksbijeenkomsten door het hele land
Wegens overweldigende belangstelling kan men zich niet meer aanmelden voor aanstaande zaterdag, maar in februari en maart 2012 vinden er nog zes publieksdagen plaats in verschillende Nederlandse Universitair Medische Centra:

– 11 februari 2012 – LUMC Leiden
– 19 februari 2012 – AMC Amsterdam
– 25 februari 2012 – UMC St Radboud Nijmegen
– 3 maart 2012 – TU Eindhoven
– 10 maart 2012 – Erasmus MC Rotterdam
– 31 maart 2012 – Groningen UMC

Elke publieksdag heeft een eigen thema op het gebied van onderzoek naar hart- en vaatziekten. Meer informatie hierover op www.hartstichting.nl/kalender.

‘Tussen Lab & Leven’ is een initiatief van de Hartstichting en De Hart&Vaatgroep, in samenwerking met verschillende Universitair Medische Centra.

Plaats een reactie