Pubers en volwassenen reageren verschillend op sociale afwijzing

Mensen hebben van nature sterk de behoefte om sociale banden met anderen aan te gaan en om ergens bij te horen. Met name voor pubers is acceptatie door leeftijdsgenoten erg belangrijk. Bregtje Gunther Moor onderzocht hoe deze gevoeligheid samenhangt met de ontwikkeling van hersengebieden die een rol spelen bij sociaal gedrag.

Ze onderzocht de basale biologische mechanismen die optreden als mensen zich afgewezen voelen en bekeek hoe deze processen veranderen met leeftijd. Dit deed ze door hersenactiviteit te meten met behulp van een MRI-scanner, maar ook door veranderingen in de hartslag te meten.

Gunther Moor toonde aan dat onverwachte sociale afwijzing bij volwassenen leidt tot een directe vertraging van de hartslag. In een vervolgstudie met kinderen van verschillende leeftijden liet ze zien dat deze vertraging pas optreedt na de start van de pubertijd en het sterkst is bij pubermeisjes.

Hoewel er tussen verschillende leeftijdsgroepen veel overeenkomst is in de reactie van de hersenen op sociale acceptatie en uitsluiting, vond Gunther Moor dat er ook veranderingen optreden in de betrokken hersensystemen. Sommige gebieden worden steeds actiever naarmate de leeftijd stijgt, terwijl andere gebieden specifiek meer actief zijn bij adolescenten. Deze ontwikkelingen spelen mogelijk een rol bij de gevoeligheid voor sociale evaluatie in de adolescentie.

Promotiegegevens
Promovendus: Mw. B. Gunther Moor
Faculteit: Psychologie
Proefschrift: Being Left Out: Neurobiological Correlates of Social Rejection and their Developmental Trajectory
Promotor: dhr. prof. dr. M.W. van der Molen
Datum: Dinsdag 20 december 2011, 12:00 uur
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam