Psychosomatisch onderzoek diabetes

Tilburg University heeft Frans Pouwer benoemd tot hoogleraar Psychosomatic research in diabetes mellitus. Pouwer is programmaleider van het diabetesonderzoek aan Tilburg University en directeur van de 2-jarige master Medische psychologie.

Frans Pouwer is gespecialiseerd in de medisch psychologische aspecten van de chronische aandoening diabetes. Hij ontdekte bijvoorbeeld dat mensen met diabetes relatief vaak last hebben van depressiviteit. De komende jaren verdiept hij zich in vragen als: Waarom komt depressie relatief vaak voor bij mensen met diabetes? Hoe kunnen we de behandeling van depressie bij mensen met diabetes verbeteren? Hebben mensen die veel stress ervaren meer risico om diabetes type 2 te ontwikkelen? Hoe kunnen we de kwaliteit van leven van mensen met diabetes verbeteren? Welke invloed hebben ouder-kind interacties op de bloedglucose waarden van jonge kinderen met diabetes type 1?

Prof. dr. Frans Pouwer (1968) studeerde klinische psychologie aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 2001 aan de Vrije Universiteit op het proefschrift ‘Monitoring of psychological well-being in outpatients with diabetes’. Met steun van het Diabetes Fonds kon hij vervolgens postdoctoraal onderzoeker worden. In 2008 kreeg hij het aanbod van het Center of Research of Psychology in Somatic Diseases (CoRPS) van de Universiteit van Tilburg om programmaleider diabetes mellitus te worden. Op dit moment begeleidt hij 10 promovendi en is hij directeur van de 2-jarige master Medische psychologie. Ook is hij voorzitter van de PSAD, een Europese studiegroep die zich bezighoud met onderzoek naar de psychosociale aspecten van diabetes en nauw verbonden is aan de EASD (European Association for the Study of Diabetes). De leerstoel Psychosomatic research in diabetes mellitus is ingesteld met ingang van 1 oktober 2011 bij CoRPS.

1 gedachte over “Psychosomatisch onderzoek diabetes”

  1. Zelf ben ik zeer depresief geweest door mijn diabatisch. Een zeer intensieve behandeling met sertenine heeft mij er bovenop geholpen. omenteel ben ik het toppunt van optimisme , ondanks dat ik er nog een aantal kwalen heb bij gekregen. COPD. Hartklachten en volgens de artsen nog veel andere zaken..
    Ik heb voorheen gebalanceerd op de rand van totale instorting , en buiten de hulp aan mij geboden, was de ondersteuning door de huisarts aan mijn echtgenote een enorme bijdrage aan onze gelukkige leefonstandigheden nu. Ik spuit 5 á 6 x daags. Het ergste is het voor de omgeving.

    Beantwoorden

Plaats een reactie