Psychiatrische cliënten maken Franeker’ ijs klaar voor Elfstedentocht

Sneeuwmachines, ijstransplantaties, water opspuiten; werkelijk alles wordt in het werk gesteld om de Elfstedentocht door te laten gaan. Niet alleen de rayonhoofden zijn hier druk mee, er is ook hulp uit onverwachte hoek. In Franeker zijn psychiatrische cliënten van GGZ Friesland druk in de weer om het ijs rond de stad schoon te krijgen. ‘Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de tocht der tochten door kan gaan. Aan ons zal het niet liggen!’

De cliënten arriveerden vanmorgen in alle vroegte op de Franeker’ werk en dagbestedinglocatie van MindUp, onderdeel van GGZ Friesland, en besloten de handen uit de mouwen te steken. Ze hebben vandaag al hun werkprojecten tijdelijk stil gelegd om ervoor te zorgen dat de tocht door kan gaan.

Gezamenlijk besloot het kersverse ijsteam dat vooral de buitengebieden ijsvrij gemaakt moesten worden. ‘We hebben vanmorgen vegers, schrapers en scheppen bijeengesprokkeld en hebben ook eigenhandig “sneeuwschuifgereedschap” op onze houtafdeling gemaakt’, zegt één van de cliënten. ‘Ik had bijna nog een emmer zout gehaald, maar dat was niet zo handig’, grapt hij.

Onder begeleiding van hun activiteitenbegeleiders zijn de leden van het ijsteam naar het buitengebied van Franeker gereden. Bij het dorp Ried zijn ze het ijs opgegaan en hebben inmiddels al heel wat meters ijs vrij gemaakt. Het team is gearriveerd bij Dongjum. ‘Kijk, dit stuk ligt er al mooi bij’, zegt één van hen. ‘Het ijs is al mooi dik en bovendien komt onder de sneeuw een gladde ijsvloer te voorschijn.’

Een groot team op de been
Halverwege de middag werd het team aangemoedigd door het Rayonhoofd van Franeker. Hij was zeer verguld met de actie van de cliënten. Ook cliënten uit Leeuwarden hebben zich ’s middags bij het ijsteam in Franeker aangesloten. De Elfstedengekte is niet meer te stoppen. Met man en macht wordt gewerkt. ‘Zo kunnen we een mooi aantal meters maken’, zegt een van de cliënten. ‘It is wol kald, mar as it troch giet, hawwe we wol ear fan us wurk’, vult zijn teamgenoot hem aan.

De begeleiders van MindUp ondersteunen de psychiatrische cliënten tijdens deze dag op het ijs. ‘Ze hebben op deze manier een prachtige dagbesteding en er wordt goed samengewerkt. Dit soort dagen mogen er wel vaker zijn!’. Aan het eind van de dag wacht de cliënten een kop hete chocolademelk om bij te komen van het harde en koude werk.

Plaats een reactie