De psyche van de vrouw verder ontrafeld

De Nederlandse vrouw geeft veel om haar familie en vrienden, ze houdt van winkelen en Wendy van Dijk is haar stijlicoon. Bij traditioneel onderzoek vormt dit een greep uit de resultaten. Wat kan je als merk feitelijk met deze informatie? Wil je de vrouw echt in haar hart en ziel raken, dan heb je meer verdiepende kennis nodig over de Nederlandse vrouw.

Onderzoek ontwikkeld door Senta en uitgevoerd door Experian laat zien dat in Nederland 7 aantoonbaar verschillende archetypes in de Nederlandse vrouw actief zijn. De 7 types zijn: Huiselijk Klassiek, Puur Naturel, Gedreven Glamour, Passievol Bohémien, Expressief Stoer, Zakelijk Chique en Energiek Romantisch. Ieder type is te karakteriseren, heeft andere merkvoorkeuren, andere waarden, een ander winkelgedrag en mediagebruik. Zo is de Gedreven Glamour een ware shopaholic, de Passievol Bohémien een bewuste online aankoper en het Puur Naturel type laat zich liever verleiden door grote winkelketens.

Van de 7 types zijn minimaal 3 types in elke vrouw actief. Dat verklaart de voorkeurswisselingen, die lange tijd werden aangeduid als tekenen van een soort schizofrenie. Geen enkel mediamodel paste op deze bestempelde moodswings. Deze onderzoekmethodiek brengt de verklaring. Afhankelijk van haar stemming en activiteit gaat ze van het ene type over in de andere. Het gaat vloeiend en voor haar totaal logisch en verklaarbaar. Zo schakelt de Expressief Stoere vrouw makkelijk over naar Huiselijk Klassiek. De kansen liggen in het beraken van de juiste combinaties!

Dit onderzoek geeft merken de mogelijkheid om hun aanbod nog beter af te stemmen op de voorkeur van de Nederlandse vrouw. Het onderzoek is representatief voor de Nederlandse vrouw en is interessant voor merken die inspelen op beleving, klantbinding en emotie. Er is in het onderzoek ingezoomd op vrijetijdsbesteding, stijliconen, fashion, beauty, food, telefonie, financiën, kleurvoorkeur, zintuiglijke voorkeur en mediagebruik.

Plaats een reactie