Provinciale werkgroep omarmt burgerinitiatief ‘Stop veefabrieken in Utrecht’

Een werkgroep van Statenleden van de provincie Utrecht omarmt het burgerinitiatief ‘Stop veefabrieken in Utrecht’. De werkgroep stelt aan Provinciale Staten voor in te stemmen met het burgerinitiatief en de komst van megastallen tegen te houden.

In september vorig jaar overhandigden inwoners Monique Janssens en Regina van der Meij samen met Milieudefensie meer dan 15.000 handtekeningen tegen de komst van veefabrieken in Utrecht. Met het burgerinitiatief werd de provincie verzocht om op basis van de Wet Ruimtelijke Ordening (WRO) de vestiging van megastallen tegen te houden.

Na het raadplegen van een groep deskundigen en een werkbezoek aan megastallen in Noord-Brabant en Limburg stelt de werkgroep van de Provinciale Staten nu een maximale grootte voor veehouderijen voor van 1,5 hectare. Op dit moment ligt de grens nog bij 2,5 hectare. Op 7 februari zullen de Provinciale Staten over het voorstel stemmen.

Megastallen voor varkens, kippen en koeien zijn slecht voor het welzijn van dieren, zorgen voor een grote milieulast en ontsieren het landschap. Bovendien vergroten veefabrieken het risico op het ontstaan van voor de mens schadelijke dierziekten.

Samen met bewoners heeft Milieudefensie al burgerinitiatieven tegen veefabrieken gehouden in Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel en Limburg. Volgende week start Milieudefensie een campagne om de megastallen tijdens de verkiezingen van de nieuwe Provinciale Staten onder de aandacht te brengen.

Plaats een reactie