Vietnamese prothesemaker ontvangt onderscheiding Leprastichting

Ter gelegenheid van Wereldlepradag ontving vanmiddag in het Amsterdamse Fashion Hotel de Vietnamese Le Duc Loi (78) de ChangeALife-Award van de Lerpastichting. Loi ontving deze prijs voor zijn inspanningen voor leprapatiënten. Als één van de eersten in Vietnam maakte hij protheses voor leprapatiënten en gaf ze zo benen om op te staan. Ook leverde Loi een belangrijke bijdrage aan de vermindering van het stigma rondom de ziekte, met name onder medisch personeel en revalidatiedeskundigen.

Na zijn pensionering leidde Le Duc Loi vier jongeren met amputaties op tot prothesemaker. Hij startte met eigen middelen een kleine orthopedische werkplaats in Hanoi. Deze werkplaats heeft duizenden ex-leprapatiënten letterlijk weer op de been geholpen met protheses.

ChangeALife Award
Naast een oorkonde bestaat de Award uit een bedrag van  5.000 euro dat wordt besteed aan een lepraproject naar keuze.

Juryrapport
In het juryrapport werd duidelijk naar voren gehaald dat de jury onder de indruk was van hetgeen de heer Loi tot stand heeft gebracht in Vietnam op het terrein van revalidatie en heeft hij in belangrijke mate bijgedragen aan de vermindering van het stigma t.a.v. door de lepra gehandicapte mensen, niet in de laatste plaats onder medisch en revalidatie personeel in Vietnam.

2,5 miljoen
Wereldwijd zijn ruim 2,5 miljoen mensen ernstig gehandicapt als gevolg van lepra. De Leprastichting organiseerde vandaag een symposium ‘De handicaps voorbij – een menswaardige toekomst na lepra’. Lepra-professionals en succesvolle Nederlanders met een beperking spraken over hoe wij gehandicapte ex-leprapatiënten kunnen helpen om een menswaardig bestaan op te bouwen. Aanwezig waren onder anderen Bibian Mentel, die met en zonder handicap Nederlands kampioene snowboarden werd, een in Nederland wonende gehandicapte leprapatiënt en oogarts Margreet Hogeweg. De presentatie was in handen van Lucille Werner.

Plaats een reactie