Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. Daarmee staat prostaatkanker op de derde plaats als oorzaak van kanker-gerelateerde sterfte bij mannen. Dit blijkt uit cijfers over 2010 van KWF Kankerbestrijding.
Dagelijks krijgen 30 mannen te horen dat ze prostaatkanker hebben. Prostaatkanker kan worden genezen, maar alleen als het in een vroeg stadium is ontdekt. Tijdige opsporing van prostaatkanker kan door het meten van het PSA-niveau via een bloedtest. Prostaatkanker veroorzaakt in het begin geen pijn of andere klachten. Daardoor wordt de ziekte meestal pas laat en soms zelfs te laat ontdekt. De behandelingen voor prostaatkanker kunnen erg ingrijpend zijn. Patiënten lopen het risico erna incontinent of impotent te worden.
Informatieplicht
Huisartsen zijn in de regel terughoudend in het aanraden van PSA-testen. Zij wijzen op het risico op onnodige stress en overbehandeling. De ProstaatKankerStichting.nl onderkent deze risico’s, maar vindt wel dat mannen actief geïnformeerd moeten worden over prostaatkanker en dat het testen op prostaatkanker niet afgeraden moet worden.
19 september 2012: Europese Dag van de Prostaat
Op 19 september wordt de Europese Dag van de Prostaat gehouden. Tijdens deze dag vragen diverse (patiënten)organisaties in Europa en dus ook in Nederland aandacht voor vroegtijdige opsporing van deze ingrijpende ziekte. In Nederland zijn dit de ProstaatKankerStichting.nl en Blue Ribbon. Deze organisatie wil mensen bewust maken van het risico op prostaatkanker. De Europese organisatie voor patiëntenorganisaties op het gebied van prostaatkanker, UOMO, voert actie bij het Europees Parlement in Brussel. UOMO wil de parlementsleden wijzen op de noodzaak van een goede behandeling van prostaatkanker in alle EU-landen. De actie heeft de naam EPAD: European Prostate Awareness Day.