Promotietour voor meer bewegingsvrijheid voor mensen met dementie

0
646

Veel dementerende ouderen in verpleegtehuizen worden nog steeds ernstig in hun bewegingsvrijheid beperkt, terwijl dat schadelijk is én er goede alternatieven zijn. Ze worden bijvoorbeeld vastgebonden, ‘gefixeerd’ in jargon.

Berucht zijn de Zweedse banden: gordels waarmee je iemand op een stoel of in bed vastbindt. Ook zijn er polsbanden, verpleegdekens, stoelplanken en bedhekken. Deze maatregelen hebben ernstige gevolgen voor de patiënten en leiden zelfs tot dodelijke ongelukken.

Weerbarstige praktijk
Praktijkvoorbeelden en onderzoek laten zien dat het zonder fixeren kan en dat ook andere vrijheidsbeperkende maatregelen fors minder kunnen. Vaak zelfs relatief eenvoudig. Maar het vraagt – naast inzet en deskundigheid – wél een ingrijpende cultuuromslag bij zorgverleners en familie in zorginstellingen. En zonder extra inspanning van álle betrokkenen gaat dit niet lukken, is de conclusie uit het EXBELT-onderzoek van de Universiteit Maastricht.

Landelijke doelstellingen voor 2011
Twee jaar geleden, op 18 november 2011, tekende de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) samen met de cliënten-, beroeps- en brancheorganisaties in de ouderen- en gehandicaptenzorg de intentieverklaring ‘Zorg voor Vrijheid’. Het doel: in principe geen onrustbanden meer – zonder dat hiervoor in de plaats onrustmedicatie komt – en ook fors minder andere vormen van vrijheidsbeperking. In 2011 moet dit doel gerealiseerd zijn, en daarvoor moet er nog veel gebeuren!

Promotietour ‘Niet fixeren is een kunst’
IDé, Innovatiekring Dementie, organiseert hierom, samen met de Universiteit Maastricht, in het najaar van 2010 een ‘promotietour’. Het doel is om beleidsmakers, zorgverleners, familie, vrijwilligers in de ouderenzorg en andere betrokkenen te overtuigen van de noodzaak en de mogelijkheden om verandering teweeg te brengen in het huidige fixeerbeleid. En om hen te enthousiasmeren om hiermee aan de slag te gaan. Er zijn speciale activiteiten voor bestuurders, managers en beleidsmedewerkers, zorgverleners, vrijwilligers en familie.

Invitational conference ‘Niet fixeren is een kunst’
De tour start op 28 september met een landelijke conferentie voor en met bestuurders van de landelijke koepelorganisaties en kennisinstituten in de ouderenzorg, de overheid, Tweede Kamerfracties en de landelijke pers. Tijdens de conferentie maakt de Universiteit Maastricht de resultaten bekend van het EXBELT- onderzoek naar de wijze waarop zorginstellingen succesvol en verantwoord vrijheidsbeperkende maatregelen kunnen terugdringen. Aansluitend is er een debat over de kansen en uitdagingen voor het landelijk beleid.

Conferentiegegevens
– Wanneer: 28 september, 9.00 – 10.30 uur met aansluitend ruimte voor interviews
– Waar: Mercurehotel, Spui 180 te Den Haag
– Wie: Bestuurders van de landelijke koepelorganisaties, directie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het ministerie van VWS, woordvoerders van de Tweede Kamerfracties
– Dagvoorzitter: Jelle Brandt Corstius

Conferentieprogramma:
– Presentatie van kunstobjecten ‘Niet fixeren is een kunst’.
– Presentatie van de onderzoeksresultaten van EXBELT, door onderzoeksleider prof. Dr. Jan Hamers van de Universiteit Maastricht
– Panelgesprek met: Mw. Jenneke van Veen (hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg), mw. Yvonne van Gilse (bestuurder van de cliëntenorganisatie LOC Zeggenschap in Zorg) en een bestuurder van ActiZ (de brancheorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg).
– Kick-off van de landelijke promotietour ‘Niet fixeren is een kunst’
– Expositiebezoek en ruimte voor interviews en netwerken.

Regionale promotieweken ‘Niet fixeren is een kunst’
Van 30 september t/m 18 november trekt de tour langs vijf plaatsen, verspreid over het land. Telkens met een weekprogramma vol praktische informatie over succesvol terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen en méér beweging en bewegingsvrijheid voor mensen met dementie. Met een middagsymposium voor managers en beleidsmakers en doorlopende attractieve leerzame activiteiten voor iedereen; zorgverleners, familie en andere belangstellenden

Over de titel ‘Niet fixeren is een kunst!’
Het EXBELT-onderzoek van de Universiteit Maastricht laat zien dat vrijheidsbeperkende maatregelen alleen met de nodige inzet substantieel en duurzaam teruggedrongen kunnen worden. Niet fixeren is dus een kunst, en in de tour kan iedereen deze kunst leren. Tijdens de tour wordt ook letterlijke kunst getoond. Op verzoek van IDé vormden jonge kunstenaars overbodig geworden Zweedse banden om tot kunstobjecten met een nieuwe positieve betekenis. Een expositie van deze kunstobjecten trekt in de tour mee en is ook al te zien op de invitational conference op 28 september in Den Haag.

Meer informatie vindt u op www.innovatiekringdementie.nl