Prolia: Nieuw medicijn voor de behandeling van osteoporose nu beschikbaar voor vrouwen in Nederland

Het geneesmiddel denosumab wordt per 1 maart 2011 opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingsysteem voor de behandeling van osteoporose bij postmenopauzale vrouwen met een verhoogd risico op fracturen.

In Nederland hebben meer dan 640.000 postmenopauzale vrouwen osteoporose. Ondanks de beschikbaarheid van behandelingsmogelijkheden, lopen veel van deze vrouwen een breuk op als gevolg van slechte therapietrouw. Prolia ® (denosumab) is positief beoordeeld door de CFH (Commissie Farmaceutische Hulp en onderdeel van het College voor zorgverzekeringen).

“Osteoporose is een ernstige, chronische ziekte die een aanzienlijke invloed kan hebben op het leven van vrouwen die de ziekte hebben. Ondanks breed beschikbare werkzame behandelingen zijn er nog steeds opties nodig om te helpen beschermen tegen fracturen,” aldus W.F. Lems, hoogleraar metabole botverandering van het VUmc.

Denosumab helpt bij het stoppen van het proces dat overal in het skelet botverlies veroorzaakt. Het resultaat is een grotere botdichtheid, sterkere botten en een verminderd risico op fracturen van ruggengraat, heup en andere plaatsen van het skelet.

Dr. Boermans, huisarts in Losser en pleitbezorger voor het houden van osteoporose spreekuren.”Omdat de meeste osteoporosepatiënten onder behandeling zijn bij hun huisarts, is het een uitkomst dat deze behandeling zowel ingezet kan worden in de huisartsen praktijk als in de kliniek”.

De Europese Unie heeft op 26 mei 2010 een vergunning verleend voor het op de markt brengen van denosumab op basis van gegevens uit zes Fase 3 onderzoeken, waaronder een Fase 3 studies met fractuureindpunten bij postmenopauzale vrouwen.

Meer informatie over de beschikbaarheid en vergoeding van Prolia in Nederland, is te vinden op de website van het College voor zorgverzekeringen, www.cvz.nl/publicaties/cfhrapporten en op de website van de European Medicines Agency.

Plaats een reactie