Start 3jarig Programma MeeDoen! Sport en Bewegen voor kwetsbare mensen

De Federatie Opvang heeft het meerjarenprogramma MeeDoen! ontwikkeld. Met dit programma kunnen cliënten van de instellingen voor maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en beschermd & begeleid wonen beter meedoen in de maatschappij. Er wordt gestart met een driejarig programma Sport en Bewegen. Tijdens de overheidsreceptie op de Olympische Winterspelen in Vancouver heeft staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekend gemaakt dit initiatief te steunen en hiervoor 1,5 miljoen euro beschikbaar te stellen.

Het meerjarenprogramma MeeDoen! richt zich niet alleen op Sport en Bewegen, maar ook op Activering en Werk en Zingeving en Cultuur. Het meejaren programma maakt het voor kwetsbare mensen mogelijk om elkaar via de sport te ontmoeten, zich beter te voelen en actief mee te doen aan maatschappelijke activiteiten.

Op 17 februari (13.30 uur) vindt onder leiding van Olympische kampioenentrainer
Jacco Verhaeren de kick off Sport en Bewegen plaats in de Diekmanhal in Enschede.
Olympisch zwemkampioenen Marleen Veldhuis en Inge Dekker steunen de kick off door middel van een e-card actie. Zij zijn supporter van de cliënten in de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang.

Ook is er een softballwedstrijd tussen de All Stars Opvang en de Locals Twente  en worden de Social Inclusion Games geïntroduceerd en toegelicht. Dit najaar zullen bijna 1500 deelnemers uit heel Europa naar Nederland komen voor een evenement waarbij sporten voor kwetsbare groepen uitgangspunt is. Naast bestaande sporten worden bijzondere vormen en combinaties van sporten ingezet om iedereen optimaal mee te kunnen laten doen. Er wordt zoveel mogelijk in teamverband gesport, want elkaar ontmoeten, erbij horen is een belangrijke doelstelling van deze spelen.

Voor de cliënten van instellingen voor maatschappelijke opvang en beschermd en begeleid wonen is er dikwijls sprake van een slechte gezondheid gecombineerd met een ongezonde levensstijl. Voor slachtoffers van huiselijk geweld gaat het om traumatische ervaringen. Het programmaonderdeel Sport en Bewegen heeft tot doel de fysieke en mentale gesteldheid en de ervaren kwaliteit van leven van bovengenoemde cliënten en andere kwetsbare groepen te verbeteren. Sport en bewegen is dan ook een onmisbaar middel om cliënten in de opvang goed te begeleiden.

Plaats een reactie