Prognose bijzondere vorm van huidkanker aanzienlijk minder somber

0
587

De prognose van patiënten met een vorm van zeldzame huidkanker, dermatofibrosarcoma protuberans genaamd, is aanzienlijk minder somber dan tot nu toe werd aangenomen. Dit blijkt uit onderzoek van oncologisch chirurgen en radiotherapeuten van het Universitair Medisch Centrum Groningen onder leiding van chirurg Harald Hoekstra. Zij publiceren over hun bevindingen in het vakblad European Journal of Surgical Oncology.

Dermatofibrosarcoma protuberans is een zeer zeldzame huidtumor, die vooral voorkomt bij adolescenten en jong volwassen. Jaarlijks wordt in Nederland bij ruim vijftig patiënten deze bijzondere vorm van huidkanker vastgesteld. De huidtumor wordt vaak door patiënt en arts niet als kwaadaardige huidtumor onderkend. Patiënten worden daarom pas met vergevorderde lokale tumorgroei doorverwezen voor een chirurgische behandeling. Na een chirurgische verwijdering blijft de kans groot op het lokaal terugkeren van de tumor.

In het nummer van de European Journal of Surgical Oncology publiceren de chirurg-oncologen en radiotherapeuten van het UMCG de behandelingsresultaten van patiënten met deze vorm van huidkanker van de afgelopen 40 jaar. Het blijkt nu dat de prognose aanzienlijk minder somber is dan voorheen werd verondersteld. Bij geen van de patiënten die voor het eerst voor een dermatofibrosarcoom in het UMCG werden behandeld keerde de ziekte terug of ontwikkelden zich uitzaaiingen. De patiënten zijn behandeld met een chirurgische ingreep, eventueel gecombineerd met aanvullende radiotherapie. De onderzoekers volgden de patiënten tot ruim tachtig maanden na hun ingreep. Deze resultaten zijn zeer opmerkelijk. Tot nu toe werd verondersteld dat de ziekte bij zeker twintig procent van de patiënten terugkwam.

De gecombineerde behandeling van ruime plaatselijke ingreep bij de gezond ogende huid en de onderliggende peesvlies, eventueel gecombineerd met aanvullende bestraling, geeft een volledige kans op genezing. Het onderzoek stelt de prognose van deze zeer bijzondere vorm van kanker in een ander daglicht.

Vorig artikelNEN polst behoefte aan Europese norm ’Aesthetic Surgery Services’
Volgend artikelRichtlijnen euthanasie pasgeborenen voldoen niet
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en de grootste werkgever van Noord-Nederland. De ruim 10.000 medewerkers werken in de patiëntenzorg en aan vooraanstaand wetenschappelijk onderzoek, waarbij de focus ligt op ‘gezond en actief ouder worden’. In het kader van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs wordt nauw samen gewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen. Er worden studenten opgeleid tot arts, tandarts of bewegingswetenschapper en artsen opgeleid tot medisch specialist. Patiënten komen in het UMCG voor basiszorg, maar ook voor zeer specialistische diagnostiek, onderzoek of behandeling. De zorg wordt gegeven door de beste dokters en verpleegkundigen. Samen met ondersteunend personeel werken zij dagelijks aan die ene, gemeenschappelijke doelstelling: bouwen aan de toekomst van gezondheid.