Profielen geven inzicht in heterogeniteit van schizofrenie

Schizofrenie en verwante psychosen komen voor bij ongeveer 1,5% van de bevolking. Veel patiënten hebben ‘cognitieve functiestoornissen’ zoals problemen met plannen, concentreren en het geheugen. Piotr Quee onderzocht het cognitieve functioneren in relatie tot familiale factoren, het dagelijks functioneren voor de eerste psychose, en het ziekte-inzicht.

Het onderzoek van Quee maakt deel uit van het Nederlandse project Genetic Risk and Outcome of Psychosis (GROUP). Familiale factoren onderzocht hij door het cognitieve profiel van een gezonde broer of zus te bestuderen in relatie tot het profiel van hun ziekte familielid. Ook groepeerde hij patiënten op basis van hun dagelijks functioneren voordat ze voor het eerst een psychose kregen. Tot slot onderzocht hij de relevantie van cognitief functioneren voor ziekte-inzicht en de rol van sociaal inlevingsvermogen daarbij.

Gezonde broers en zussen van patiënten variëren sterk op gebied van cognitief functioneren. Quee vond vond bij hen drie verschillende cognitieve profielen. Hoe meer cognitief gestoord de broer of zus, hoe sterker het cognitieve profiel van het zieke familielid daarmee overeenstemt. Dit schept nieuwe mogelijkheden om de genetische achtergrond van cognitieve functiestoornissen bij schizofrenie te onderzoeken.

Het dagelijks functioneren voor de eerste psychose blijkt eveneens zeer divers. Na de eerste psychose is deze diversiteit globaal terug te zien in het cognitieve functioneren. Om meer inzicht te krijgen in ziekte-inzicht is het belangrijk om te kijken naar het sociaal inlevingsvermogen van de patiënt. Het hebben van goede cognitieve functies (maar niet het sociaal inlevingsvermogen) blijkt verder van belang bij het verbeteren van het ziekte-inzicht.

Piotr Quee (Klundert, 1980) studeerde Psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling Psychiatrie & Rob Giel Onderzoekcentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De infrastructuur van het GROUP project werd gefinancierd door ZonMw. Quee is inmiddels in opleiding tot Gezondheidspsycholoog bij Lentis.

Promotie
Promovendus: dhr. P.J. Quee; Proefschrift: Cognitive functioning in schizophrenia: structure and clinical correlates; Datum: 16 januari 2013

Plaats een reactie