Proefstuderen aan Erasmus Universiteit

Precies 650 leerlingen uit VWO-5 en -6 van scholen uit de regio Rotterdam komen op de Erasmus Universiteit Rotterdam een of twee dagen proefstuderen.

Erasmus Proefstuderen 2013

Op deze dagen volgen de aankomende studenten speciaal voor hun gemaakte hoor- en werkcolleges. Voorafgaand maken zij een opdracht of lezen een wetenschappelijke tekst. Zo maken zij diepgaand kennis met de opleiding van hun keuze.

Proefstuderen is het meest inhoudelijke en diepgaande voorlichtingsevenement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Scholieren die al een Open Dag of Meeloopdag hebben gevolgd kunnen zich aanmelden. Op basis van een motivatiebrief worden zij geselecteerd om mee te doen. Op 28 januari 2013 worden de aankomende studenten plenair ontvangen om vervolgens een of twee dagen intensief en in kleine groepen aan de slag te gaan met onderdelen uit het reguliere studieprogramma. De scholieren worden begeleid door ambassadors; deze huidige EUR-studenten bieden ondersteuning bij de te behandelen stof en zij kunnen alle vragen over de studie en studeren beantwoorden.

Door alle veranderingen in het hoger onderwijs wordt het voor scholieren steeds belangrijker om direct een goede keuze te maken voor een vervolgopleiding. Dit blijkt ook uit het aantal aanmeldingen voor Proefstuderen: dit jaar stuurden 645 scholieren hun motivatiebrief in, ten opzicht van 480 aanmeldingen in 2012.

In het traject van studiekeuze biedt de Erasmus Universiteit Rotterdam verschillende voorlichtingsvormen aan: van oriënterende Open Dagen, tot individuele studiekeuzegesprekken en een intensief evenement zoals Proefstuderen. Uit enquêtes die bij voorgaande edities zijn afgenomen blijkt dat driekwart van de deelnemers na de Proefstudeerdag(en) een goed en realistisch beeld heeft van de studie, en met meer overtuiging voor een bepaalde studie kiest.

Plaats een reactie