Proef de historische smaak van Rijswijk

Ontdek de smaak van de 19e eeuw tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 11 september. De Martinuskerk in Rijswijk geeft invulling aan dit thema middels een wedstrijd ‘Lekkerste koekenbakker van het dorp’, maar organiseert ook een speurtocht door de kerk voor kids en muziekliefhebbers kunnen op deze culturele dag naar een indrukwekkend dameskoor luisteren.

In 1987 werd in navolging van Frankrijk de Open Monumentendag in Nederland geïntroduceerd. Een leerzame dag waarbij monumenten gratis voor het publiek worden opengesteld, om zo de publieke belangstelling voor monumenten te vergroten. Tegenwoordig ligt het bezoekersaantal tussen de 800.000 en 900.000 en daarmee is de Open Monumentendag één van de grootste culturele evenementen van Nederland. Ruim 80% van alle Nederlandse gemeenten doet mee aan deze culturele dag, waaronder ook gemeente Rijswijk.

Proef en ontdek
Voor jong en oud wordt een verrassende speurtocht georganiseerd waarbij bezoekers op een informele wijze kennis maken met de kerk. Proeven kan vervolgens bij de wedstrijd ‘Lekkerste koekenbakker van Rijswijk’. Iedereen mag zijn mening geven en voor koffie, thee en limonade wordt gezorgd.

Internationale fotowedstrijd
Op deze Open Monumentendag wordt een internationale fotowedstrijd gehouden, voor de jeugd tussen de 10 en 18 jaar. Hier doen totaal 49 landen aan mee. Speciaal voor deze wedstrijd komt Alf Schöne, oud-hoofddocent van de fotovakschool in Den Haag, naar de Martinuskerk voor de beste tips en trucs om de prijswinnende foto te maken. De winnende foto’s worden opgenomen in een internationale catalogus met het werk van alle winnaars van de deelnemende landen.

Muzikaal spektakel
Voor een muzikaal samenzijn zorgt het a capella dameskoor Davina. Zij zullen het het publiek trakteren op gevarieerde liederen waaronder een aantal wiegeliederen uit Oost-Europa, een klassiek repertoire met religieuze muziek en enkele liefdesliederen.

Plaats een reactie