Processen-verbaal voor helpers bij bevalling van kalf met heftruck

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft onder leiding van het Functioneel Parket Amsterdam, processen-verbaal aangezegd aan de personen die vermoedelijk verantwoordelijk zijn voor de bevalling van een kalfje door een heftruck op Schiphol.

De personen hebben de Europese transportverordening 1/2005 en Gezondheids- en welzijnswet voor dieren overtreden. In totaal zijn 16 verdachten/ondernemingen proces-verbaal aangezegd. Het Functioneel Parket besluit hoe de zaak verder wordt afgedaan.

Op 7 februari 2012 stond een drachtige vaars op een exportpallet te wachten tot zij ingeladen kon worden in een vliegtuig op Schiphol. Het personeel zag dat er pootjes van een ongeboren kalf uit de koe staken en besloot het dier met de bevalling te ‘helpen’ door het kalf met een heftruck uit de koe te trekken. Hierbij is het kalfje vanaf de schouder een poot afgetrokken. Het kalfje kwam dood ter wereld. Een aantal dagen later stierf ook de koe.

Het personeel had op geen enkel moment een dierenarts ingeroepen. De koe maakte deel uit van een transport van totaal 165 drachtige runderen naar de Verenigde Arabische Emiraten. Uit de gehouden sectie op het kalf door de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, bleek dat de kalfkoe 259 dagen drachtig was en dus niet vervoerd had mogen worden. De grens ligt bij 250 dagen bij transport door de lucht. Ook hiervoor kregen de verantwoordelijke personen/ondernemingen proces-verbaal.

Meer informatie
Dossier Dierwelzijn

Plaats een reactie