Privéleven freelancer onderuit door crisis

0
689

Freelancers zijn er slechter aan toe dan een jaar geleden. Bij de helft van de freelancers heeft dit ook een negatief effect op hun privéleven. 53% van de freelancers verdient minder dan een jaar geleden en 61% denkt niet dat de situatie volgend jaar beter wordt.

Dit blijkt uit een onderzoek van Hoofdkraan.nl onder 236 freelancers. Freelancers zitten niet stil bij de economische malaise. 65% doet meer aan acquisitie, 36% heeft zijn tarieven verlaagd en nog eens 29% heeft van de rustige tijden gebruik gemaakt door aanvullenden trainingen en opleidingen te doen. Meer netwerken doet slechts 8% van de freelancers. Een kwart van de freelancers heeft niets extra ondernomen om meer te verdienen.

Een kwart van de freelancers overweegt wel eens om een vaste baan te nemen en te stoppen met het freelance bestaan. Freelancers geven hun leven een magere zes en half. De malaise ligt niet aan de regering volgens freelancers. De wereldeconomie is de schuldige van de huidige situatie.

Volgens Tymen Selman van Freelancematch.nl zijn er grote verschillen tussen freelancers. In sommige sectoren zoals teksten schrijven en vertalen verbeteringen te zien. In sommige sectoren zoals het bouwen van websites zijn er veel freelancers met name buiten de randstad waar de situatie erg zorgelijk is. Met name als een gezin afhankelijk is van het inkomen van een persoon en er geen werkende partner is komen gezinnen in de problemen.

Methodologie
De enquete is online afgenomen onder gebruikers van de website Freelancematch.nl en onder gebruikers van LinkedIn. Enige van de vragen van het onderzoek staan hieronder. Het volledige onderzoek met alle vragen en antwoorden is te lezen op www.hoofdkraan.nl.

1. In welke mate zijn de inkomsten voor u in 2011 ten opzichte van 2010 veranderd?
– Verslechterd 53%
– Verbeterd 30%
– Niet veranderd 17%

2. Wat heeft u gedaan in 2011 om meer opdrachten binnen te halen (meerdere keuzes mogelijk)?
– Meer acquisitie 65%
– Tarieven aangepast 36%
– Opleiding gedaan 29%
– Meer reclame 15%
– Niets 24%
– Anders 20%
– Netwerken 8%

3. Wat voor invloed heeft de huidige economische situatie heeft op uw privé leven?
– Negatief 49%
– Geen mening 40%
– Positief 11%

4. Wie is volgens u met name verantwoordelijk voor de economische situatie?
– De wereldeconomie 52%
– De banken 19%
– Anders 14%
– De regering 11%
– Geen mening 5%