Prinses Máxima in gesprek met jongeren over toekomstplannen

Vrijdagochtend 10 februari 2012 woonde Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden een gastles bij van Stichting Leven en Financiën (LEF). Studenten van de opleiding Sociaal-maatschappelijke dienstverlening aan het Welzijn College van ROC Midden Nederland kregen de les van twee vrijwilligers die in ’t dagelijks leven werkzaam zijn in de financiële sector. Met het LEF-programma helpen ze de studenten om meer grip te krijgen op de rol die geld in hun leven speelt.

Het LEF-programma is een onderwijsprogramma dat twee jaar geleden is ontwikkeld en inmiddels al op tientallen ROC’s wordt gegeven. Het bestaat uit vier opeenvolgende lesblokken die gezamenlijk zorgen voor meer bewustzijn bij ROC-studenten in de leeftijd van 15 tot 22 jaar als het gaat om de mogelijkheden én de risico’s van geld. Door de gebruikte methoden en thema’s past het precies bij de belevingswereld van deze jongens en meiden.

Prinses Máxima nam vandaag deel aan een les in het kader van LEF-blok 2. In dat lesblok ontdekken studenten welk geldtype ze zijn; levensgenieter, trendsetter, regelaar of toekomstplanner en wat dat betekent voor de manier waarop ze van nature met geld omgaan. De Prinses ging met groepjes studenten in gesprek over de voordelen en valkuilen van ieder type en hoe typische karaktereigenschappen invloed hebben op bijvoorbeeld je aankoopgedrag.

Na de LEF-les schoof de Prinses aan bij een gesprek over het belang van financiële educatie in het onderwijs, waar ROC Midden Nederland een vooruitstrevende positie inneemt. De school besteedt bijzonder veel aandacht aan begeleiding van de studenten bij financiële zaken, omdat volgens de school financiële problemen vaak samenhangen met andere problemen ten aanzien van bijvoorbeeld gedrag en schoolprestaties. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de school heeft gedaan dat studenten grote behoefte hebben aan begeleiding op dit vlak. HET ROC verzorgt, naast de gastlessen door stichting LEF, een wekelijks financieel inloopspreekuur, dat wordt bemand door studenten Sociaal Juridische Dienstverlening aan de Hogeschool Utrecht. Zij helpen de ROC-studenten gericht op weg als ze financiële problemen hebben of dreigen te krijgen.

Prinses Máxima bezocht de gastles in het kader van haar erevoorzitterschap van platform Wijzer in geldzaken. In deze functie vraagt zij aandacht voor financiële educatie en verstandig omgaan met geld. Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën en vertegenwoordigt ruim 40 organisaties die samenwerken om de consument ‘wijzer in geldzaken’ te maken.

Plaats een reactie