Prinses Máxima bij start Jongeren Op Gezond Gewicht Drenthe

In aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima is dinsdag 1 februari 2011 het officiële startsein gegeven voor het programma Jongeren Op Gezond Gewicht in Drenthe.

Drenthe is de eerste provincie waar dit landelijke programma voor gezond eten en bewegen wordt ingevoerd. In de samenwerkingsovereenkomst die het Convenant Gezond Gewicht, de provincie Drenthe, GGD Drenthe en de Vereniging Drentse Gemeenten vandaag in Exloo ondertekenden, spraken zij af dat alle 12 gemeenten van Drenthe het JOGG-programma gaan invoeren. Zij geven hiermee invulling aan de gezondheidsambitie van Drenthe 2028.

Meerjarenprogramma
JOGG richt zich op jongeren (0-19 jaar), hun ouders en omgeving. In een JOGG-gemeente werken alle lokale partijen uit onderwijs, zorg, bedrijfsleven, sport, woningbouw, welzijn en media samen om gezond eten en bewegen voor iedereen gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. Dit resulteert in een meerjarenprogramma met allerlei lokale activiteiten, zoals meer aandacht voor voeding en beweging op school, betere sport- en speelfaciliteiten en voorlichting aan ouders.

Drenthe 2028
In Drenthe, met name in de veengebieden, komt overgewicht relatief veel voor. Om die reden startte de gemeente Borger Odoorn vorig jaar het project Valthermond Gezond. Doel is om de gemeenschap aan te zetten tot meer beweging en gezondere voeding. In het JOGG-programma worden deze lokale krachten gebundeld en gekoppeld aan Drenthe 2028, de Drentse vertaling van het Olympisch Plan 2028.

Frans voorbeeld
De JOGG-aanpak is gebaseerd op het Franse EPODE (Ensemble Prévenons l’Obésité Des Enfants, of “laten we samen overgewicht bij kinderen aanpakken”). Samenhang in lokale activiteiten, publiek-private samenwerking en sociale marketing vormen de belangrijkste onderdelen van dit programma. Sinds de start begin jaren ’90 heeft EPODE in verschillende steden bijna een halvering van het aantal jongeren met overgewicht opgeleverd. Ook in Nederland boekt de integrale lokale aanpak al resultaat, bijvoorbeeld in Utrecht Overvecht waar het aantal kinderen met overgewicht met 7 % is gedaald.

Breed draagvlak
JOGG is een initiatief van het Convenant Gezond Gewicht, waarin 27 landelijke (koepel-) organisaties vanuit de (rijks)overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zijn verenigd. De JOGG-beweging wordt gedragen door zowel publieke als private partijen zoals het ministerie van VWS, de wetenschap (onderzoeksinstellingen), gezondheidsbevorderende instellingen en bedrijven. De landelijke bedrijfspartners van JOGG zijn: Albert Heijn, Albron, FrieslandCampina, Nutricia, Unilever en Zilveren Kruis Achmea. Vorig jaar startten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Veghel en Zwolle met het JOGG-programma. De doelstelling is dat er in 2015 75 JOGG gemeenten in Nederland actief zijn.

Plaats een reactie