Prinses Margriet opent UMC Groningen Cancer Center

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden heeft vrijdagmiddag 16 september 2011 de nieuwe polikliniek van het UMC Groningen Cancer Center geopend. De officiële opening was de afsluiting van het openingssymposium ‘Samenwerken aan de zorg voor kanker’ voor alle zorgverleners en onderzoekers uit Noord-Nederland die bij oncologische zorg betrokken zijn. Het UMC Groningen Cancer Center is onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden bij de opening van de nieuwe polikliniek van het UMC Groningen Cancer Center. Fotograaf: Henx Fotografie

Nadat diverse sprekers de laatste klinische en wetenschappelijke ontwikkelingen op oncologiegebied hadden toegelicht en nut en noodzaak van integrale kankercentra in Nederland benadrukten, opende prinses Margriet het kankercentrum. Dit deed zij door een fictieve afsprakenbrief te scannen; op dezelfde manier als ook patiënten van het nieuwe Oncologie Centrum zichzelf met hun afsprakenbrief kunnen aanmelden. Na de openingshandeling werd zij rondgeleid door het nieuwe Oncologie Centrum en sprak zij met medewerkers over hun werk voor kankerpatiënten.

Vorige week bleek uit een rapport van KWF Kankerbestrijding dat het aantal kankerpatiënten in Nederland in 25 jaar met 40% zal stijgen. Door verbeterde gezondheidszorg en een gezondere leefstijl worden we ouder, en de kans op kanker neemt dan toe. Het goede nieuws is dat het aantal kankerpatiënten dat 5 jaar na de ziekte nog leeft met 10% toeneemt tot 60%. Het KWF adviseert op basis van deze onderzoeksresultaten om de capaciteit voor oncologische zorg te vergroten, en om gespecialiseerde kankercentra te vormen die de capaciteit en expertise zo efficiënt mogelijk kunnen benutten.

Het nieuwe Oncologie Centrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen zal die rol voor Noord-Nederland gaan vervullen. Met dit centrum heeft nu ook het Noorden een volwaardig en gespecialiseerd kankercentrum. In dit Noordelijke centrum zullen multidisciplinaire zorg en wetenschappelijk onderzoek in hoge mate geïntegreerd plaatsvinden.

Plaats een reactie