Priligy, medicijn tegen premature ejaculatie

Menarini Farma introduceert Priligy® in Nederland, een medicijn voor de behandeling van vroegtijdige zaadlozing, oftewel premature ejaculatie (PE), bij mannen. PE is de meest voorkomende seksuele aandoening: één op de vijf mannen heeft last van een van de vier subtypes van PE (1,2).

Priligy is geschikt voor gebruik door mannen in de leeftijd van 18 tot en met 64 jaar met het subtype primaire of verworven PE. Het medicijn is alleen op recept verkrijgbaar en bevat de werkzame stof dapoxetine.

PE wordt gekenmerkt door het onvermogen om de ejaculatie te beheersen of uit te stellen. Bij primaire of verworven PE ejaculeert de man al binnen ongeveer 1 á 2 minuten na vaginale penetratie of zelf daarvoor. Ongeveer vijf tot tien procent van de mannen heeft een van deze vormen van PE (2,3). PE kan naast ontevredenheid over het seksleven ook persoonlijk leed en relatieproblemen veroorzaken. Mannen die last hebben van PE ervaren het als een grote stap om hiervoor een arts te bezoeken. Zowel patiënten als artsen zien PE niet altijd als een medisch probleem dat behandelbaar is en slechts 9% van de patiënten bezoekt hiervoor een dokter (1,2).

Onderzoek wijst uit dat PE een lichamelijke aandoening kan zijn die waarschijnlijk samenhangt met een te laag serotonineniveau in het centraal zenuwstelsel. Het werkzame bestanddeel van Priligy, dapoxetine, een SSRI, verhindert dat het afgegeven serotonine terug in de zenuwcellen wordt opgenomen. Daardoor versterkt het de werking van serotonine op de zenuwcellen waardoor mannen meer beheersing over hun zaadlozing krijgen (4,5).

Afhankelijk van het type PE kan de man met medicamenteuze behandeling, gedragstherapie of een combinatie van beide worden behandeld. Om de kennis en vaardigheden van PE en de behandeling te vergroten en/of te toetsen is er via internet een geaccrediteerde masterclass voor huisartsen beschikbaar (3).

Priligy is als eerste en enige medicijn geregistreerd voor de behandeling van PE. Er zijn twee doseringen van Priligy op de markt: met 30 en 60 mg dapoxetine. De pil wordt ingenomen één tot drie uur voordat de man seksueel actief is. Priligy is alleen op recept verkrijgbaar en is al geïntroduceerd in onder andere Italië, Frankrijk, Engeland, Duitsland en Spanje.

Meer informatie
www.meeroverpe.nl
– Menarini: Bijsluiter Priligy (onderaan de pagina)

Bronnen
(1) Porst H et al. European Urology 2007;51:816-824.
(2) European Association of Urology (EAU). Guidelines on male sexual dysfunction: erectile dysfunction and premature ejaculation. 2012.
(3) Online nascholing ‘vroegtijdige zaadlozing’. On demand beschikbaar op www.masterclasspe.nl.
(4) Waldinger M.D. et al. Behavioural Brain Research 1998;92:111-18.
(5) Oliver et al. Int. Clin. Psychopharmacol. 1998;13:S9-14.

Plaats een reactie