Prijs voor project jeugdzorginstelling Yorneo met vijf basisscholen

Het Positive Behaviour Project dat op vijf basisscholen met ondersteuning van jeugdzorginstelling Yorneo loopt, heeft op 2 oktober de Jos van Kemenade Award 2010 gewonnen. De prijs werd namens het Ruud de Moor Centrum van de Open Universiteit uitgereikt door de naamgever, minister van Staat en voormalig minister van onderwijs Jos van Kemenade.

Het jury-oordeel

De jury – voorzitter Kete Kervezee ( PO-Raad), Kees Blokland (SSCO), Wim Deetman (Raad van State), Walter Dresscher (AOb), Marjolein van der Klooster (Alpha Scholengroep / Natuurlijk leren) Jos Leenhouts (ROC Mondriaan / MBO Raad) en Steven de Jong (LAKS) – kende de prijs toe aan het Positive Behaviour Project. Het doel van dit project is door middel van een positieve gedragsverandering van al het onderwijspersoneel, van leerkracht tot conciërge, een gedragsverandering teweeg te brengen bij de leerlingen die leidt tot betere leerprestaties. Vijf basischolen doen mee aan het project, OBS de Veldkei uit Assen, OBS Zeijen, Rec4 Van der Ree in Smilde, GBS De Lichtkring in Zuidlaren en CBS De Wegwijzer in Alteveer. Door de schoolbrede aanpak, de samenwerking met jeugdzorg, ouders en leerlingen is het project breed gedragen en duurzaam. Leerlingen worden beloond met fiches voor positief gedrag en mogen deze inwisselen voor diverse activiteiten.

Jos van Kemenade Award
De Jos van Kemenade Award wordt jaarlijks uitgereikt aan de school of instelling die leraren het meest de ruimte biedt om te professionaliseren op de werkplek. De winnaar krijgt een bronzen wisselsculptuur, een Certificaat Gouden Leerklimaat en een professionaliseringscheque voor ondersteuning door het RdMC ter waarde van 15.000 euro. De inzendingen worden beoordeeld op het innovatieve karakter en de duurzaamheid en overdraagbaarheid van de resultaten. Daarbij dient het project deel uit te maken van de dagelijkse onderwijspraktijk.

Genomineerde scholen
De jury nomineerde naast de prijswinnaar nog drie andere scholen uit 31 aanmeldingen, nl. het Zwijsen College in Veghel, het Techniek en Design College (ROC Zeeland) en het Echnaton uit Almere.

Videobeelden

Tijdens de finale presenteerden de genomineerden zich met een video-opname van hun project. Deze zijn te bekijken op Leraar24, een samenwerkingsverband van het Ruud de Moor Centrum, Kennisnet, SBL en NTR.

www.leraar24.nl/video/2141/kemenade-award-2010-yorneo
www.leraar24.nl/video/2140/kemenade-award-2010-zwijsencollege
www.leraar24.nl/video/2138/kemenade-award-2010-echnaton
www.leraar24.nl/video/2139/kemenade-award-2010-roc-zeeland

Plaats een reactie