Preventieconsult beperkt risico hart- en vaatziekten, diabetes en nierschade

Onderzoekers van VUmc hebben voor de eerstelijns gezondheidszorg een geïntegreerd pakket ontwikkeld om risico op hart- en vaatziekten, diabetes en chronische nierschade bij mensen van 45 jaar en ouder in kaart te brengen. Dit PreventieConsult ondersteunt de eerstelijn bij het opsporen en doorverwijzen van personen met een hoog risico op deze aandoeningen naar begeleiding en/ of behandeling. Het gaat hier om een wetenschappelijk onderbouwde check die bij betrokkenen wordt afgenomen.

De Nederlandse bevolking wordt ongezonder. Er is een toename van chronische aandoeningen bij mannen en vrouwen onder andere als gevolg van een steeds ongezondere leefstijl (roken, overgewicht, te weinig bewegen). Als deze lijn zich voortzet zullen Nederlanders steeds meer jaren in ongezondheid doorbrengen, wat de kwaliteit van leven en de kosten van de zorg nadelig beïnvloedt. Om deze trend te kunnen keren is het nodig dat de focus meer komt te liggen op het voorkomen van aandoeningen. Een betere opsporing, begeleiding en behandeling van mensen met een verhoogd risico is hard nodig. Het PreventieConsult biedt een systematische aanpak waarbij zowel de voordeur (opsporing) als de achterdeur (begeleiding) goed geregeld is. Dit ontbreekt nog wel eens bij het grote aanbod aan zelftests dat tegenwoordig met name via internet beschikbaar is.

VUmc-onderzoeker Jacqueline Dekker: “Het PreventieConsult helpt zorgverleners in de eerstelijn bij het opsporen van mensen met een risico op diabetes, hart- een vaatziekten en nierschade. Zij kunnen mensen die dit betreft adviseren over een passende leefstijl of behandeling. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je meer gezondheidswinst boekt als je preventief op zoek gaat naar deze mensen en hen gaat behandelen. Op het moment dat een van de ziektes zich manifesteert is de behandeling veel minder effectief.”

De kwaliteit van de huidige gezondheidstests laat veel te wensen over. Daarom hebben beroepsorganisaties NHG, LHV, NVAB en de drie gezondheidsfondsen Hartstichting, Nierstichting en Diabetes Fonds hun krachten gebundeld. Zo zijn ze samen met VUmc gekomen tot deze wetenschappelijk onderbouwde aanpak.

Plaats een reactie