Preventie tienerzwangerschappen in Groot Brittannië

Laura, Emily, Daniela, Harmony, Rennice en Hayley zijn jong, moeder en wonen in Londen. Vanaf woensdag 11 april 2012 bezoeken zij samen met hun kinderen verschillende (jonge moeder-)instellingen in Nederland.

Hier hopen zij zoveel mogelijk informatie te krijgen over onder meer seksuele gezondheid, preventie van tienerzwangerschap en jonge moedergroepen.

Deze informatie gebruiken zij vervolgens om een organisatie ter preventie van tienerzwangerschappen en ondersteuning van jonge ouders op te zetten in Groot Brittannië. Hun doel hiermee is het relatief hoge geboortecijfer onder jongeren in Londen te verlagen.

Met 5,3 geboorten per duizend jonge moeders van 15-19 jaar is Nederland een van de landen met het minst aantal jonge moeders. In 2010 werden er 2536 kinderen geboren bij een moeder die jonger was dan 20 jaar. Ondanks voorlichtingscampagnes om de Britse tieners te informeren om zich te beschermen tegen tienerzwangerschap heeft Groot-Brittannië nog steeds het hoogste aantal tienerzwangerschappen in Europa: 38,3 op duizend meisjes jonger dan 18 jaar.

Kans op goede toekomst
De jonge Londense moeders doen hun ‘Fietsen door Nederland’-project vanuit het zogenaamde Duke of Edinburgh programma. Een Brits initiatief om jongeren via maatschappelijke projecten werk- en levensvaardigheden te laten ontwikkelen zodat ze hun kans op een goede toekomst aanzienlijk vergroten. Voor het uitvoeren van het onderzoeksdeel van hun project hebben ze contact gezocht met www.tienermoeders.nl. Deze site voor en door tienermoeders in Nederland wordt beheerd door de Fiom.

De Fiom heeft door jarenlange ervaring met hulpverlening aan jonge moeders veel expertise opgebouwd op het gebied van jong moederschap. De contacten met verschillende activiteiten voor jonge moeders en professionals werkzaam met jonge moeders waren dan ook snel gelegd. De groep Londense tienermoeders bezoeken op woensdag 11 april 2012 het expertisecentrum kwetsbare meiden, MEE en het jonge moederpunt in Lelystad. Donderdag 12 april 2012 staat een bezoek aan Timon en GGD/Sense in Rotterdam op het programma.

Zelf geld ingezameld
Onder begeleiding van het Duke of Edinburgh programma hebben de jonge moeders diverse activiteiten georganiseerd om geld in te zamelen voor hun project. De meiden hopen door hun actie andere jonge moeders en jongeren te stimuleren hun leven te verbeteren en hun dromen na te jagen.

Plaats een reactie