Prestigieuze Europese prijs voor UMCG-oncologe Liesbeth de Vries

0
534

De European Society for Medical Oncology (ESMO) heeft dit jaar de ESMO Award uitgereikt aan Liesbeth de Vries, hoogleraar Medische Oncologie in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Deze prestigieuze Award wordt uitgereikt aan diegene die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de oncologie in Europa en die een belangrijke rol heeft gespeeld in het presenteren van het specialisme oncologie in de internationale gemeenschap. Prof. dr. Liesbeth de Vries werkt als hoofd van de afdeling Medische Oncologie in het UMCG. Zij werkt in haar onderzoek vooral aan methoden om persoonlijke, individuele behandelingen voor kankerpatiënten mogelijk te maken. Zij gebruikt daarvoor interdisciplinair onderzoek om de diagnose en behandeling van borstkanker en andere ziektebeelden te verbeteren. Verder doet zij veel onderzoek naar moleculaire technieken om in geval van bijvoorbeeld borstkanker precies de plaats te kunnen bepalen waar de medicatie het meest effectief is.

In 1997 werd ze benoemd tot de eerste vrouwelijke hoogleraar Medische Oncologie van Nederland; tevens was zij toen de eerste vrouw die in een Nederlands UMC hoofd van een afdeling Medische Oncologie was. Naast haar werk als onderzoeker is zij nog steeds actief in de patiëntenzorg en in het onderwijs aan geneeskundestudenten. Daarnaast is zij actief als voorzitter van de Raad voor Medische Wetenschappen van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) en binnen KWF-Kankerbestrijding.

Vorig artikelNVVS opent nominatieronde voor NVVS Seksuologie Media Prijs
Volgend artikelNieuw gen voor breekbare botten ontdekt
Avatar
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en de grootste werkgever van Noord-Nederland. De ruim 10.000 medewerkers werken in de patiëntenzorg en aan vooraanstaand wetenschappelijk onderzoek, waarbij de focus ligt op ‘gezond en actief ouder worden’. In het kader van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs wordt nauw samen gewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen. Er worden studenten opgeleid tot arts, tandarts of bewegingswetenschapper en artsen opgeleid tot medisch specialist. Patiënten komen in het UMCG voor basiszorg, maar ook voor zeer specialistische diagnostiek, onderzoek of behandeling. De zorg wordt gegeven door de beste dokters en verpleegkundigen. Samen met ondersteunend personeel werken zij dagelijks aan die ene, gemeenschappelijke doelstelling: bouwen aan de toekomst van gezondheid.