Prescan adviseert controle van alle borstimplantaten

Preventie instituut Prescan adviseert vrouwen met borstimplantaten deze standaard na 10 jaar te laten onderzoeken, omdat bij alle implantaten beschadiging kan ontstaan, met lekkages als gevolg. Indien een vrouw klachten of twijfels heeft valt een onderzoek sowieso aan te bevelen.

De recente berichtgeving rondom de PIP-implantaten is voor Prescan aanleiding om alle vrouwen met borstimplantaten te wijzen op de risico’s hiervan.

Bij alle borstimplantaten bestaat namelijk het risico van een beschadiging (ruptuur). Uit wetenschappelijk onderzoek dat in ‘Arch Surg/Vol. 138, 2003, pagina 801-806’ is gepubliceerd met als titel ‘Incidence of Silicone Breast Implant Rupture’ blijkt dat na 10 jaar slechts 83-85% van de prothesen nog intact is. Het onderzoek werd in een van de meest gerenommeerde centra voor kankeronderzoek uitgevoerd met medewerking van onder andere Institute of Cancer Epidemiology, Danish Cancer Society, Departments of Plastic and Reconstructive Surgery.

Uit het onderzoek blijkt dat 15-17% van de implantaten na 10 jaar niet meer intact, dus defect, is. Deze cijfers hebben betrekking op moderne borstimplantaten. Bij oudere modellen is dit aantal nog veel hoger. Bij deze oudere implantaten zijn na 12 jaar 26% en na 16,4 jaar 55% van de prothesen defect.

Controle van alle borstimplantaten is dus wel degelijk van belang en dat was in 2003 al bekend. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie hadden volgens Prescan destijds extra aan moeten dringen op controle van implantaten.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie adviseren na de berichtgeving rondom de PIP-implantaten vrouwen die een PIP- (of M-Implants) prothese hebben om die te laten controleren op scheuren en lekkages. Aanbevolen wordt om dit te doen via een onderzoek met MRI. Een MRI van de borsten kost bij Prescan € 295,- inclusief verslag van de arts en is daarmee vele malen goedkoper dan een nieuwe ingreep die rond de € 4500,- ligt. Vrouwen kunnen dus relatief eenvoudig en voor betrekkelijk weinig geld duidelijkheid krijgen.

Reclame Code Commissie vindt oproep Prescan aannemelijk
Dr. Med. Günter Klaβ, medisch directeur radiologie bij het Mathias-Spital in Rheine en chef-arts van Prescan, deed begin februari 2012 in het televisieprogramma Business Class op RTL7 de oproep om bij verdenking van een beschadigd implantaat een MRI-scan te maken. De heer C. Renckens, voormalig voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, probeerde de oproep van Prescan de kop in te drukken en diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie (RCC). Volgens Renckens zou lekkage bij andere implantaten zeldzaam zijn. Volgens de RCC zijn er voldoende gegronde redenen om een MRI-onderzoek aan te bevelen voor het controleren van borstimplantaten, ook als het geen PIP-implantanten betreffen.

4 gedachten over “Prescan adviseert controle van alle borstimplantaten”

 1. Siliconen brengen een grote risico voor de gezondheid van vrouwen! Op dit forum leest u vele verhalen van vrouwen die erg ziek zijn geworden door siliconen. Vrouwen met verschillende soorten implantaten, dus zeker niet alleen de PIP. http://klachtensilicon.forum2go.nl/

  Dit onderzoek is waardeloos, want siliconen zweten altijd door. Na 8 tot 10 jaar wordt de wand poreuzer en gaat heel veel lekken of er nou een scheur in zit of niet.

  ‘All Silastic elastomers, which are made of silicone which hold either the gel or the saline, undergo a lipolysis reaction which occurs only in the human body and does not occur when the implant is sitting on the shelf. This lipolysis reaction makes the implant more permeable and the silicone gel starts to leak out at 8 to 10 years. I have removed multiple silicone gel implants which have very little gel in them but no rupture of the silastic shell. The silicone leaking out of an intact shell makes the patient just as ill as if the implant shell was ruptured.’ Bron: http://plastikos.com/pdf/articles/Silicone_Immune_Treatment_Protocol_-_Article.pdf

  Dit doorzweten is niet te zien. Zie hier een onderzoek: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8779493
  En dat ze zweten staat vast. Zie hier een voorbeeld: http://www.youtube.com/watch?v=9-B7mSKCE4M

  En wat gebeurt er dan?
  In silconen zitten tal van giftige stoffen. Al deze stoffen komen in je lichaam terecht met alle gevolgen van dien! Bedenk dus heel goed: hoe langer ze in je lijf zitten, hoe meer je je lichaam blootstelt aan gifstoffen! Er komt een moment dat het omomkeerbaar is en dat de hoeveelheid gifstoffen in je lijf voor schade gaan zorgen. Hier zie je de lijst aan giftige stoffen: https://sites.google.com/site/klachtensiliconen/giftige-stoffen-in-siliconen

  Lees hier meer over zweten:
  http://klachtensilicon.forum2go.nl/siliconen-zweten-de-keiharde-werkelijkheid-t144.html

  Lees hier meer over alle risico’s: http://klachtensilicon.forum2go.nl/risico-s-van-siliconen-implantaten-f15.html

  Wees verstandig, laat ze gewoon verwijderen! Je zet je gezondheid op het spel. Het is het allemaal niet waard!

  Beantwoorden
 2. Ik had al een tijd lang last van pijntjes door mijn hele lichaam. Ik voelde me alles behalve fit en energiek, allerlei onderzoeken in het ziekenhuis brachten geen uitkomst. Intussen begon ik mij al maar slechter te voelen. Op een goede dag las ik een artikel over iemand met dezelfde klachten als dat ik had. Zij vertelde dat zij borstimplantaten had. na een lange tijd van aanmodderen werd zij er op geattendeerd dat ze de implantaten eens moest laten nakijken.
  Met dit verhaal ging ik naar mijn huisarts. Die keek en voelde er een paar keer aan en zag geen reden hier verder onderzoek naar te laten doen. Toen besloot ik een onderzoek te laten doen via een andere instelling. Deze werkt in Duitsland samen met een kliniek die een gespecialiseerd borstcentrum hebben.
  Daar heb ik diverse onderzoeken gehad. De conclusie was dat men vermoede dat er wat aan de hand was met mijn implantaten. Het advies was om een kijkoperatie te ondergaan. Tijdens de operatie kwam aan het licht dat mijn implantaten helemaal zwart waren geworden. Ze hebben de implantaten gelijk verwijderd en vervangen door andere.
  Later bleek er een bacterie te zijn doorgedrongen van binnen uit de implantaten in mijn bloedbaan. na de operatie kreeg ik nog een paar weken lang medicijnen om de bacterie uit mijn lijf te krijgen. Al snel begon ik mij beter te voelen. de pijntjes waren verdwenen en ik kreeg langzaam weer mijn energie terug. Ik raad iedere vrouw aan die borstimplantaten heeft en vage klachten heeft deze eens te laten nakijken.

  Beantwoorden
 3. Beste Sas,

  Gelukkig is het goed afgelopen omdat je zelf verantwoordelijkheid hebt genomen voor je gezondheid.
  Nu vraag ik me af hoe het zit met vergoeding door zorgverzekeraar, omdat zij een samenwerkingsverband hebben met die instelling in Nederland? Ik bedoel, die onderzoeken en kijkoperatie, dat is toch een aanzienlijke kostenpost.
  Ikzelf heb al 18 jaar prothesen en mijn dochter keer op keer last van kapselvorming. We willen graag belangeloos, eerlijk advies. Kunt u ons helpen?

  vriendelijke groet,
  Jantine.

  Beantwoorden

Plaats een reactie