Prebiotische oligosacchariden in moedermelk en babyvoeding

Oligosacchariden in moedermelk en prebiotische oligosacchariden die aan babyvoeding worden toegevoegd (b.v. galactooligosacchariden) staan bekend om hun gezondheidsbevorderende werking, zoals de ontwikkeling van een evenwichtige darmflora.

Kennis over het gastrointestinale lot van deze oligosacchariden is essentieel om hun biologische werking te verklaren maar hierover is tot nu toe nog weinig bekend. Analytische methoden, gebaseerd op CE-LIF/MS (capillary electrophoresis with laser-induced fluorescence detection, gekoppeld aan een massaspektrometer), werden toegepast om meer inzicht te krijgen in de gastrointestinale omzetting van moedermelkoligosacchariden en prebiotische oligosacchariden.

Hiervoor werd een grote hoeveelheid moedermelk en feces van pre- en a-term geboren borst-, formule- en gemengd gevoede babys bestudeerd.

Het screenen van oligosacchariden uit babyfeces toonde de postnatale gastrointestinale adaptatie aan oligosacchariden uit de voeding aan. De aanwezigheid van voeding-gerelateerde oligosacchariden en metaboliseproducten in babyfeces bleek afhankelijk te zijn van de concentratie van deze oligosacchariden in de voeding en de geboortetermijn en leeftijd van het kind.

Ook genetische eigenschappen, met name secretor-type en bloedsgroep van moeder en kind, hebben een belangrijke invloed op de gastrointestinale omzetting van voeding-gerelateerde oligosacchariden.

Promotiegegevens
Promovendus: S.A. (Simone) Albrecht
Proefschrift: Gastrointestinal-active oligosaccharides from human milk and functional foods
Promotor: prof. dr. ir. H. Gruppen , prof. dr. ir. A.G.J. Voragen
Co-Promotor: dr. H.A. Schols
Datum: 16 september 2011, 16:00 uur
Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen

Plaats een reactie