Politieke poetsles op basisschool om aandacht te vragen voor jeugdgebit

Vandaag gaf tandarts Rob Barnasconi op basisschool De Jonge Wereld in Den Haag een poetsles aan de kinderen van groep 7. Barnasconi, voorzitter van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT), verzorgde deze les in het kader van onderwijsproject ‘Hou je mond gezond!’. Directe aanleiding voor de poetsles is het plan om de mondzorg voor de jeugd van 18 tot 22 jaar te schrappen.

(Kandidaat-)kamerleden van PvdA (Roos Vermeij), Groen Links (Jesse Klaver), SP (Henk van Gerven) namen in het kader van de verkiezingscampagne deel aan de speciale poetsles. Van het CDA was demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink aanwezig. “Goede mondgezondheid wordt nog wel eens onderschat. Zo kan een goede mondgezondheid hartfalen helpen voorkomen. Het is dan ook goed dat kinderen les krijgen in tanden poetsen”, aldus demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink.

Mondzorg voor jeugd tot 22 jaar vraagt om politieke betrokkenheid
Juist vanwege de preventieve werking die uitgaat van goede mondzorg op jonge leeftijd is het van belang dat de mondzorg voor de jeugd niet geschrapt wordt uit het basispakket. Tandartsen vinden dat een onverstandig idee. Tweede Kamerlid Roos Vermeij (PvdA) zei: “Mondzorg tot en met 21 jaar moet in basispakket blijven.”

Met het behouden van het huidige mondzorgpakket voor de jeugd tot 22 jaar verzekert de politiek in Nederland zich ervan dat deze groep onder begeleiding en controle kan blijven van de tandarts. En dat is hoog nodig. Een groep kinderen in Nederland poetst zijn tanden nog steeds niet of slecht en komt nog steeds te laat voor het eerst bij de tandarts. Idealiter nemen ouders kinderen voor hun tweede jaar mee naar de tandarts of mondhygiënist. Om aandacht voor goede mondverzorging bij kinderen te stimuleren komen tandartsen, mondhygiënisten, GGD-medewerkers en (preventie-)assistenten nu ook naar de kinderen toe.

2/3 van de vijfjarige kinderen wordt door de ouders niet ‘nagepoetst’
Aandacht voor het poetsen bij kinderen is belangrijk, omdat de verzorging van kindergebitten in Nederland de laatste jaren verslechtert. Door een slechtere gebitsverzorging verslechtert ook een kindergebit zelf. Bij vijfjarige kinderen poetst bijvoorbeeld 67% van de ouders hun kinderen niet na (bron: ACTA & TNO), ondanks het nadrukkelijke advies van tandartsen om dat wel te doen. Een goede mondzorg op jongere leeftijd voorkomt problemen op latere leeftijd.

Jeugdgebit is extra kwetsbaar
Uit ervaring en op basis van onderzoek weten tandartsen dat het jeugdgebit tot 22 jaar extra kwetsbaar is. Enerzijds eten, drinken en leven jongeren naarmate zij ouder worden tijdelijk ongezonder en hebben zij minder aandacht voor hun gebit, anderzijds is hun gebit in deze levensjaren juist nog extra kwetsbaar vanwege hun tandglazuur dat nog niet geheel is uitgehard.

Rob Barnasconi vulde tijdens de poetslessen de kennis van de leerkrachten, kinderen, politici en ouders aan door te praten over goede mondverzorging, tanderosie, de slechte invloed van onder andere frisdranken op het tandglazuur. Tijdens de poetsles wordt uitgelegd hoe kinderen het beste kunnen poetsen, hoe de mond en het gebit in elkaar zitten, hoe gaatjes en tanderosie voorkomen kunnen worden en wordt er ingegaan op de zeven eet- en drinkmomenten. Goed poetsen op jonge leeftijd levert niet alleen een mooi en gezond gebit op, maar helpt ook bij het voorkomen van ernstige ziektes.

Politici konden deze dag samen met de kinderen de poetsles volgen en met eigen ogen het belang van goede mondverzorging zien. Na afloop van de poetsles namen de kinderen en de politici een plaktest af, waarbij de tandplak in de mond fel opkleurde.

Het onderwijsproject ‘Hou je mond gezond!’ is ontwikkeld door het Ivoren Kruis en wordt georganiseerd in samenwerking met de NMT en tandartsen, mondhygiënisten en GGD-medewerkers verenigd in het programma Kies voor gaaf!

Plaats een reactie