Politie IJsselland en Kruidvat winnen beiden Hersenbokaal

0
2064

Kruidvat hoofdkantoor heeft de Hersenbokaal Juryprijs 2011 gewonnen. Politie IJsselland won met 7090 stemmen de Hersenbokaal Publieksprijs. De Hersenbokaal is een jaarlijkse prijs voor werkgevers die extra moeite doen om een werknemer met een hersenaandoening in dienst te houden. Beide prijzen van € 5000,- zijn donderdag 24 november 2011 uitgereikt bij SNS Reaal in Utrecht. Rob Trip verzorgde de presentatie. De prijswinnaars kunnen het bedrag besteden aan een zelf gekozen project ten behoeve van mensen met een hersenaandoening.

In het afgelopen voorjaar hebben 70 werknemers hun werkgever als kandidaat aangemeld, daartoe opgeroepen via een radiocommercial. De jury selecteerde hieruit vijf genomineerden. De Hersenstichting plaatste een filmportret van elke genomineerde op de website. Het publiek kon vanaf 15 oktober 2011 een stem uitbrengen op één van deze vijf genomineerden. In totaal werden 16.642 stemmen uitgebracht.

Kruidvat te Renswoude

De aanmelder, Albert den Heijer, kreeg in 2008 een ernstig fietsongeval waarbij hij zwaar hersenletsel opliep. Hij was voor het ongeval districtmanager van het district Amsterdam. Omdat het uitvoeren van deze functie niet meer mogelijk bleek is er een nieuwe functie voor Albert gevonden. Hij werkt nu voor de afd. Derving en Veiligheid.
De jury vond dat de werkgever goed gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheden die instanties en wetgeving bieden. Men schuwde daarbij niet om een discussie aan te gaan bij enige tegenstand, met als doel het optimale voor dhr. Den Heijer eruit te kunnen halen. Vanaf het moment dat er sprake was van een hersenaandoening is er intensief overleg geweest met de werknemer én de familie.

Juryvoorzitter Katja Mur (links) overhandigt de Hersenbokaal Juryprijs aan Ignace van Poecke (links) van Kruidvat. In het midden de aanmelder Albert den Heijer. (Foto Ilco Kemmere)

Politie IJsselland te Zwolle

De aanmelder, Dick Buitenhuis, werd drie maal geopereerd aan een hersentumor. Hij hield hier onder andere coördinatiestoornissen aan over. Daardoor kan hij geen straatdienst meer doen. Hij kreeg na omscholing een nieuwe functie als verkeersongevallenanalist. Dick analyseert op kantoor nog steeds verkeersongevallen en fungeert als “praatpaal” voor zijn collega’s die bij ongevallen het nodige te zien krijgen. Zijn werkplek is aangepast en hij kan als hij wil thuis werken. Hij voelt zich een volwaardig medewerker.

Hersenstichting directeur Peter Schoof (rechts) naast de winnaars van de Hersenbokaal Publieksprijs van Politie IJsselland: leidinggevende Freek Lans en aanmelder Dick Buitenhuis. (Foto Ilco Kemmere)

De Hersenbokaal is een van de jaarlijkse Hersenstichting activiteiten met als doel de deelname van mensen met een hersenaandoening aan de samenleving te bevorderen. Door meer aandacht te geven aan wat mensen nog wel kunnen, behouden hersenletselpatiënten een zinvolle plek in de samenleving.

Meer informatie over: Hersenstichting Hersenbokaal