Politie al jaren op de hoogte van problemen met alarmnummer 112

De Nationale Politie geeft geen garanties dat het landelijk alarmnummer 112 altijd bereikbaar is.

In de uitzending van KRO Brandpunt zegt de voor 112 verantwoordelijke hoofdcommissaris Co Hoogendoorn, dat een bereikbaarheid van 100 procent onhaalbaar is.

De alarmcentrale 112 wordt al een aantal jaren geplaagd door grote storingen. Vorig jaar nog overleden twee mensen aan een hartaanval toen 112 tijdelijk onbereikbaar was. Die storingen blijken geen incidenten te zijn. KRO Brandpunt heeft interne documenten van de politie in handen gekregen waaruit blijkt dat de politietop al jaren op de hoogte is van technische problemen bij de alarmcentrale.

Uit de stukken blijkt dat de politie al in 2009 constateerde dat er betere monitoring op de 112-gesprekken zou moeten komen, maar werd daar te weinig mee gedaan. Juist door het ontbreken van die monitoring -niemand hield in de gaten of de 112-alarmlijnen het nog wel deden- kon het gebeuren dat 112 in juni 2012 zes uur lang slecht bereikbaar was.

Maar niet alleen de monitoring schoot tekort, ook was er geen duidelijk beleid over wat er moest gebeuren als zich een storing zou voordoen. Daarnaast blijkt dat interne regels over de werkwijze van het alarmnummer jaar na jaar niet werden nageleefd.

Plaats een reactie