Plotseling hoge zonkracht zorgt voor extra verbrandgevaar

Het KNMI meet vandaag zonkracht 7. Dit is een van de hoogste zonkrachtwaarden in Nederland. De zonkracht, die in Nederland varieert van 0 tot 8, geeft aan hoe lang iemand gemiddeld zonder zonbescherming de zon in kan. Bij zonkracht 7 kun je in een kwartier al flink verbranden. Zeker bij deze eerste hoge zonkracht dagen, als de huid nog nauwelijks gewend is aan de zon. Hoe vaker iemand verbrandt, hoe groter de kans op huidkanker. Op grond van de voorspelling van het KNMI adviseert KWF Kankerbestrijding daarom om op een dag als vandaag extra maatregelen te nemen om verbranding van de huid te voorkomen.

Nieuw: Zonbeschermingsadvies via mobiele applicatie

KWF Kankerbestrijding wil vooral dat iedereen lekker geniet van de zon, maar wel zonder te verbranden. Het Zonbeschermingsadvies op maat helpt daarbij. Het advies is beschikbaar via e-mail, twitter, hyves, widget en zelfs via een mobiele site en een mobiele applicatie voor meerdere telefoontypen. In de applicatie is een huidtypetest opgenomen. De applicatie koppelt de zonkracht aan het huidtype. De ontvanger krijgt alleen een waarschuwing als zijn of haar huid door de hoogte van de zonkracht van die dag, extra risico loopt om te verbranden. Insmeren, t-shirt en pet mee en de voorbereiding is compleet. Het advies is in te stellen voor het hele gezin. Via www.kwfkankerbestrijding.nl is meer informatie te vinden over het Zonbeschermingsadvies op maat. De gratis app is beschikbaar door een sms met ZON te sturen naar 4414.

Insmeerteams, posters en zonne-ovens
In Zandvoort gaat woensdag een team van ‘verbrande’ acteurs samen met de GGD Kennemerland het strand op om iedereen op een vrolijke en ludieke manier te waarschuwen voor extra verbrandgevaar. In Openluchttheater Soest krijgen alle bezoekers een portie zonnebrandcrème voordat ze samen met Dirk Scheele het insmeerlied gaan zingen. Het lied is met echte insmeerstations en zonnebrandcrème verspreid aan kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en basisscholen in Nederland. Voor het basisonderwijs en de buitenschoolse opvang zijn er bovendien allerlei proefjes ontwikkeld om de kracht van de zon te ontdekken. Volwassenen worden met posters bij fietsverhuurbedrijven, sportclubs, watersportorganisaties en attractieparken herinnerd aan zonbescherming. Voor buitenwerkers is er de speciale poster “Stoer op de steiger”. Alle informatie en materialen zijn gratis aan te vragen via www.kwfkankerbestrijding.nl

Huidkanker in Nederland

Het aantal gevallen van huidkanker neemt de laatste jaren enorm toe. Dit jaar zullen weer zo’n 40.000 Nederlanders de diagnose huidkanker krijgen. Daarmee is huidkanker uitgegroeid tot een epidemie. In 90% van de gevallen is er een relatie met de hoeveelheid UV-straling. De kans op een basaalcelcarcinoom is in Nederland gemiddeld 1 op de 6 voor mannen en 1 op de 7 voor vrouwen.

Plaats een reactie