Plastic, van zegen tot vloek

Stichting Biowetenschappen en Maatschappij heeft een nieuw cahier gepubliceerd met de titel ‘Plastic, van zegen tot vloek’.

Dit cahier biedt een overzicht van de kunststoffen uit heden en verleden, de belangrijkste bronnen van vervuiling en ook mogelijke oplossingen voor plastic vervuiling. Kunnen we het plasticmonster temmen door recycling of door het gebruik van andere grondstoffen?

Naast wetenschappelijke inzichten wordt een serie persoonlijke interviews gepresenteerd met mensen die vanuit verschillende invalshoeken een oplossing proberen te vinden voor de lelijke gevolgen van onze uit de hand gelopen plasticverslaving.

Wat is de oplossing voor het plastic probleem: voorkomen, opruimen, hergebruiken of vervangen?

Plasticverslaving

Het wordt wel de belangrijkste uitvinding van de recente geschiedenis genoemd: kunststof. Plastic folie houdt ons eten vers en voorkomt zo verspilling, terwijl lichte en sterke kunststoffen in auto’s en andere vervoersmiddelen transport energiezuinig maken. 

Tegelijk is de mensheid zo verslaafd geraakt aan plastic en andere kunststoffen, dat we er bijna aan ten onder lijken te gaan. Het ligt niet alleen meters dik langs de oevers van rivieren in Indonesië, het zit ook tot in het diepst van de oceanen, tot op de toppen van de hoogste bergen. Zelfs in het water dat we drinken en de lucht die we inademen zit plastic.

Plastic, van zegen tot vloek

Lees het laatste nieuws uit de wetenschap, en persoonlijke verhalen van mensen die in actie zijn gekomen tegen plastic vervuiling. Het cahier kost € 7,50 en de PDF is gratis te downloaden.

Gratis downloaden

Plaats een reactie