Plasmageneesmiddel voor patienten buiten Nederland en Amerika

Binnenkort kunnen ook patiënten buiten Nederland en Amerika worden geholpen met een geneesmiddel dat Sanquin heeft ontwikkeld. Al ruim dertig jaar lang bestaat er in Nederland een Sanquin geneesmiddel (Cetor) voor mensen met hereditair angio-oedeem (HAE). Deze ziekte veroorzaakt zwellingen die zeer pijnlijk en soms zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Nu heeft de Amerikaanse partner van Sanquin, ViroPharma een contract getekend met Sanquin om eenzelfde geneesmiddel nu ook buiten de VS te distribueren onder de naam Cinryze. Viro Pharma maakt dait vanddag in de VS bekend.

Productie van Cinryze
Sanquin maakt Cinryze uit plasma van Amerikaanse donors voor Amerikaanse patiënten. Dit plasma is eigendom van ViroPharma. De productie van het Nederlandse Cetor uit Nederlands plasma voor Nederlandse patiënten is een volledig gescheiden activiteit en gaat onverminderd voort. Als er uit het plasma meer eiwit kan worden geïsoleerd dan voor Nederlandse patiënten nodig is, dan komt dit voor buitenlandse patiënten beschikbaar.

Meer onderzoek
Door de grotere schaal waarop Cinryze nu zal worden gemaakt, is het niet alleen mogelijk de productiecapaciteit van Sanquin beter te benutten, maar kan er ook meer worden geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek moet nieuwe toedienings- en toepassingsmogelijkheden van dit plasmageneesmiddel opleveren.

Sanquin
Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, patiënten en donors te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.

Plaats een reactie