Plantenhormoon in de operatiekamer

Je ziet of ruikt het niet maar er stijgt een bijzonder gas op uit de fruitschaal: het plantenhormoon ethyleen. Dat zelfde stofje zou er in de toekomst voor kunnen zorgen dat chirurgen beter gaan opereren.

Veel soorten vruchten, zoals appels, aardbeien en bananen, produceren ethyleen als ze aan het rijpen zijn. Een appel die rijpt aan de boom stimuleert zo andere appels om ook te gaan rijpen, zodat ze ongeveer allemaal op hetzelfde moment klaar zijn om gegeten te worden. Dat rijpingsproces gaat ook door nadat het fruit geplukt is.

Sinds kort weten we dat niet alleen planten maar ook het menselijk lichaam ethyleen uitstoot. Dat gebeurt als je cellen beschadigd raken, als er in je gesneden wordt bijvoorbeeld. Hoe meer letsel, hoe meer ethyleen je lichaam verlaat. Onderzoekster Simona Cristescu van de Radboud Universiteit nam de proef op de som in een operatiekamer waar ze in de adem van de patiënten real-time ethyleengas analyseerde.

Afhankelijk van welke chirurgische handelingen er werden verricht, zag Cristescu gedurende de operatie de hoeveelheid ethyleen in de uitgeademde lucht van de patiënten meer en minder worden. Het real-time meten van ethyleengas kan in de toekomst belangrijke medische toepassingen krijgen. Zo zou de chirurg op deze manier rechtstreeks feedback kunnen krijgen over hoeveel schade hij aanricht in het lichaam van de patiënt en op basis daarvan andere keuzes kunnen maken.

Uitzending: De Kennis van Nu op zondag 30 november 2014 om 19.45 uur op NPO 2. De presentator van dit programma ia André Kuipers

Plaats een reactie