Planten laden mobiele telefoons op

Het Rijk heeft op Nationale Boomfeestdag, woensdag 12 maart 2014, heeft als eerste een grote partij energie opwekkende planten besteld bij Plant-e, een spin-off bedrijf van Wageningen University.

Plant-e

De planten worden geplaatst op het Hembrugterrein in Zaandam voor buitenverlichting en als oplaadpunt voor mobiele telefoons.

De investering van het Rijkvastgoedbedrijf, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, draagt niet alleen bij aan een marktintroductie door het jonge bedrijf, maar staat ook voor het geven van ruimte aan innovatie.

Plant-e: living plants generate electricity

Energie uit planten
Plant-e maakt producten waarin elektriciteit wordt gegenereerd door levende planten. Planten maken door fotosynthese organisch materiaal aan. Het deel dat niet door de plant wordt gebruikt om te groeien, wordt in de bodem bij de wortels afgegeven. Bij deze wortels leven bacteriën die dit organische materiaal afbreken. In dit afbraakproces worden elektronen afgeven. Plant-e maakt gebruik van de technologie die het mogelijk maakt om deze elektronen op te vangen in koolstofelektroden en direct te gebruiken als elektriciteit. Het bedrijf staat aan de vooravond van marktintroductie van zijn eerste systemen. Deze producten zijn de eerste in hun soort en zullen een belangrijke bijdrage leveren aan de doorontwikkeling van de technologie. Uiteindelijk zal het mogelijk worden om met 100 m2 van het systeem genoeg elektriciteit te produceren voor een gemiddeld Nederlands huishouden.

Stimuleren groene technologie
Het Rijksvastgoedbedrijf vervult een pioniersrol door in dit stadium te investeren in een systeem van Plant-e. Met het programma Groene Technologieën 3.0 geeft het Rijksvastgoedbedrijf ruimte aan prille ontwikkelingen op het gebied van groene technologie. De eerste systemen van Plant-e bestaan uit opstellingen van 100m2 modules met planten en kunnen geschikt gemaakt worden voor verschillende toepassingen. Zo kan er gekozen worden uit een openbare Wifi-spot of voor verlichting die volledig draait op elektriciteit uit de planten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft gekozen voor een oplaadpunt voor mobiele telefoons in combinatie met verlichting op het Hembrugterrein in Zaandam. Dit systeem kost 80.000 euro.

Hembrugterrein
Het Hembrugterrein wordt door het Rijkvastgoedbedrijf, de gemeente Zaanstad en de provincie Noord-Holland herontwikkeld. Innovatieve ondernemers blazen dit voormalige defensieterrein nieuw leven in. Het Rijksvastgoedbedrijf wil concrete kansen op duurzaamheid aangrijpen die samenvallen met het verder openbaar en toegankelijk maken van het terrein. Door Plant-e de ruimte te geven op dit terrein kunnen bezoekers van het Hembrugterrein echte groene elektriciteit uit planten zelf ervaren.

Plaats een reactie