Plakboek kan redding zijn voor veel kinderen die slecht zien

Het Erasmus MC heeft een simpele manier gevonden om te voorkomen dat veel kinderen levenslang slechtziend blijven. Onderzoekers hebben een speciaal plakboek ontwikkeld dat patientjes met een ‘lui oog’ spelenderwijs leert de behandeling, het afplakken van één oog met een pleister, goed te volgen. Het ‘luie oog-plakboek’ wordt binnenkort op grote schaal verspreid, onder andere via apotheken. Uit onderzoek blijkt dat de kinderen die het boek gebruiken, hun oog aanzienlijk beter afplakken.

Ongeveer één op de dertig kinderen heeft een lui oog waardoor ze met één oog slecht zien. De kwaal kan goed worden behandeld door het goede oog met een pleister af te plakken. Dat gebeurt jaarlijks bij zo’n achtduizend tot tienduizend kinderen. Hun luie oog wordt dan getraind om beter te kijken. Afplakken moet bij voorkeur voor het zesde jaar. Als de behandeling later start of niet goed wordt gevolgd, kan het luie oog vaak niet meer volledig herstellen.

‘’Jaarlijks komen er in Nederland zo ’n tweeduizend kinderen bij die slecht zien omdat ze hun oog niet goed afplakken’, zegt oogarts Huib Simonsz van het Erasmus MC. Het zijn veelal gezinnen waarvan de ouders slecht Nederlands spreken. Bij bijna de helft van deze kinderen mislukt de therapie. ‘De ouders begrijpen niet waarom ze moeten afplakken en kunnen het hun kinderen dus niet uitleggen. Als ze dat wel weten, plakken ze net zo goed en trouw als mensen die het Nederlands wel goed beheersen’, zegt Simonsz.

Om deze kinderen en ouders te helpen, heeft het Erasmus MC samen met kunstenaars Jose Vingerling en Gerard de Bruijne een speciaal boekje gemaakt. Dat legt aan de hand van een stripverhaal uit hoe belangrijk de behandeling is. Ook kunnen kinderen met stickers bijhouden wanneer ze geplakt hebben. Bij plakboekgebruikers stijgt de therapietrouw aanzienlijk. Ruim 80 procent van de kinderen plakt na zes weken goed af. Bij andere kinderen was dit 58 procent.

Simonsz hoopt dat het boekje een zo groot mogelijke groep kinderen en ouders bereikt. Simonsz: ‘We willen dat zoveel mogelijk kinderen later goed kunnen zien.’ Pleisterfabrikant Ortopad helpt het Erasmus MC met de verspreiding van de eerste vijfduizend exemplaren. De fabrikant heeft de boekjes tegen kostprijs gekocht om ze via apotheken uit te delen. Ook andere nauw betrokkenen of belanghebbenden kunnen het ‘luie oog-plakboek’ aanschaffen om verder te verspreiden. Informatie is verkrijgbaar bij de afdeling Kennistransfer van het Erasmus MC. De verspreiding van het plakboek valt binnen de maatschappelijke taak van het Erasmus MC om kennis, die binnen de organisatie is opgedaan toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen.

Plaats een reactie