Pittig college over gezondheidszorg

Maarten van Rossem gaf donderdag 4 februari een gastcollege tijdens de bedrijvendagen, georganiseerd door de Faculteitsvereniging Beleid en Management Gezondheidszorg. Van Rossem ontvouwde op karakteristieke wijze zijn visie op de Amerikaanse gezondheidszorg.

Ziektekosten
Hoe is het mogelijk dat in het rijkste land ter wereld zo veel mensen geen verzekering tegen ziektekosten hebben? In een overvolle collegezaal mocht historicus en Amerika-deskundige Maarten van Rossem als eerste een antwoord formuleren.

Hervormen
Na het college van Van Rossem volgde prof. Gezondheidseconomie Erik Schut. Hij ging hij in op de pogingen die 11 achtereenvolgende presidenten de afgelopen 75 jaar hebben ondernomen om de Amerikaanse gezondheidszorg te hervormen. Krachtige lobby-activiteiten van medisch specialisten en verzekeraars hebben in combinatie met een onwelwillend Congres succes tot nu toe in de weg gestaan.

Gestoord
De quote van de dag was – uiteraard – afkomstig van Van Rossem: “Verreweg de meeste Amerikaanse senatoren zijn volstrekt gestoorde multimiljonairs!”

Plaats een reactie