Pijnvermindering via acupunctuur bewezen

Een internationaal onderzoek door negen epidemiologen en bio-statistici heeft uit individuele gegevens van 17.922 patiënten aangetoond, dat acupunctuur helpt bij de bestrijding van lage rugpijn, nek- en schouderpijn, chronische hoofdpijn en ontsteking van de gewrichten (osteoarthritis). Daarmee is het effect van deze tot nu toe alternatief genoemde behandeling overtuigend bewezen.

Volgens de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV) is sprake van een doorbraak. Bovendien zullen de onderzoeksresultaten helpen om acupunctuur als volwaardige behandeling te zien binnen de zorg. Hoewel uit veel onderzoeken blijkt dat medische klacht van mensen die een acupunctuurbehandeling ondergaan afnemen ten opzichte van mensen die geen acupunctuur kregen, erkent de medische wereld deze onderzoeken niet of nauwelijks.

Acupunctuur

De afgelopen vier jaar heeft een internationaal team, geleid door onderzoekers van het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center in New York, vergelijkende onderzoeken verzameld, waar acupunctuur vergeleken werd met placebo-acupunctuur. Uit 1000 beschikbare studies selecteerden zij 29 onderzoeken, waarbij 17.922 patiënten met chronische pijnklachten uit Amerika, Duitsland, Spanje en Zweden waren betrokken. Hierop voerden zij de grootste acupunctuur meta-analyse ooit uit. Een analyse op individuele patiënten data.

Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Archives of Internal Medicine van 10 september 2012. De conclusie luidt dat acupunctuur effectief is bij de behandeling van chronische pijn en daardoor een redelijke verwijsoptie voor artsen. De verschillen tussen acupunctuur en placebo-acupunctuur – waarbij mensen de naalden door een op de huid geplakt kussentje geprikt krijgen en dus niet in hun lichaam geprikt zijn wel significant, maar bescheiden, stellen de onderzoekers. Mogelijk zijn er andere factoren die een rol spelen in het therapeutisch effect.

“Toch is hiermee eindelijk het effect van acupunctuur bij chronische pijn bewezen volgens de spelregels van het vergelijkend onderzoek. Acupunctuur geeft dus wel degelijk significante verschillen met nepacupunctuur bij de behandeling van lage rugpijn, nek- en schouderpijn, chronische hoofdpijn en osteoarthritis,” stelt voorzitter dr. Chun Lee Oei-Tan van de NAAV.

Medische commentatoren in Amerika, zoals Andrew Avins uit Oakland, schreven: “We zouden patiënten met chronische pijn de acupunctuur niet moeten ontzeggen. Het is nu uit dit grootschalige onderzoek bewezen, dat acupunctuur werkt en een goede verwijsoptie is.”

Duitse onderzoekers die deelnamen aan het onderzoek zorgden er met eerdere klinische studies al voor, dat acupunctuur de medische erkenning kreeg van hun Artsenbond, de Duitse KNMG.

Plaats een reactie