Philips organiseert samen met een team van slaapartsen, wetenschappers aan de Universiteit van Twente en patiëntenorganisatie de ApneuVereniging een grootschalig slaaponderzoek. De komende drie maanden roept Philips alle 14.000 medewerkers in Nederland op mee te doen aan het wetenschappelijke onderzoek waar slaap in relatie tot gezondheid centraal staat. Het onderzoek richt zich op een snellere en betere vaststelling van slaapapneu, een onbekende, veel voorkomende slaapstoornis, die ernstige gevolgen kan opleveren voor de gezondheid.
Werknemers Best testen gebruiksgemak slaaponderzoek
Met de inzichten die uit het onderzoek komen, wil Philips een waardevolle bijdrage leveren aan de medische wereld en aan patiënten met slaapapneu. Bovendien wil Philips met het onderzoek grootschalig investeren in de gezondheid van de eigen werknemers en voorkomen dat mensen klachten hebben en mogelijk zelfs uitvallen als gevolg van slaapapneu.
Slaaponderzoek
Philips heeft het wetenschappelijke onderzoek opgezet in nauw samenwerkingsverband met een team van Europese onafhankelijke artsen van ondermeer topklinisch ziekenhuis Medisch Spectrum Twente, de Universiteit van Antwerpen en de Duitse Universität Witten/Herdecke. De artsen zijn gespecialiseerd in slaapstoornissen en apneu. De Nederlandse Apnuevereniging, Universiteit van Twente en arbodienstverlener HumanCapitalCare zijn ook partner in dit grote onderzoek. Een speciale korte, klinisch gevalideerde vragenlijst is ontwikkeld, die thuis of op het werk online ingevuld kan worden door de Philips-medewerkers. Mocht blijken dat een werknemer slaapproblemen heeft, dan wordt die informatie niet bekend bij de werkgever, maar krijgt de werknemer de keuze contact op te nemen met een slaapkliniek voor verder onderzoek en een passende behandeling.
“Om de perfecte vragenlijst op te stellen, is er begin dit jaar vooronderzoek gedaan onder 200 personen. Met die resultaten kon een gevalideerde vragenlijst opgezet worden om op wetenschappelijke wijze slaapapneu te screenen”, licht Dr. Michiel Eijsvogel, longarts en lid van de wetenschappelijke commissie van het slaaponderzoek toe. “Hoe meer mensen meedoen aan het onderzoek, hoe beter inzicht we krijgen in de aard en de omvang van de ziekte slaapapneu. Slaapapneu kan leiden tot o.a. hart- en vaatziekten, diabetes, maar ook hevige stress, vervelende gevolgen die we willen voorkomen. Deze nieuwe screeningsmethode geeft de wetenschap niet alleen nieuwe kennis, maar maakt ook een betere en snellere herkenning van de aandoening mogelijk.”
Philips CPAP behandeling
“Miljoenen mensen slapen slecht en weten niet dat dit een slaapstoornis kan zijn die behandeld kan worden. Slaap is ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. Philips ontwikkelt voortdurend oplossingen die helpen bij een goede nachtrust. Denk aan onze producten voor de behandeling van slaapapneu, oplossingen voor mensen die moeite hebben in slaap te vallen, of de Wake-up Light. Met dit onderzoek nemen we niet enkel maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het is ook een duidelijke investering in innovatie waarmee we een belangrijke stap vooruit kunnen zetten in de diagnose en behandeling van slaapstoornissen,” zegt Harry Hendriks, bestuursvoorzitter Philips Benelux. “Daarnaast willen we als verantwoord werkgever de kennis en expertise die we in huis hebben beschikbaar maken voor onze werknemers. We willen met dit onderzoek voorkomen dat onze werknemers onbewust en onnodig lang gebukt gaan onder de gevolgen van slaapapneu.”
Medewerkers op alle Philips-locaties in Nederland worden uitgenodigd om vrijblijvend deel te nemen aan het onderzoek: Terneuzen, Middelburg, Roosendaal, Maarheeze, Eindhoven, Best, Veldhoven, Son, Uden, Winterswijk, Gorinchem, Amsterdam, Amstelveen, Drachten, Winschoten.
Philips en slaap
Philips vervult een toonaangevende positie als het gaat om slaapregulering, beademingszorg en niet-invasieve beademing, stuk voor stuk gebieden die een snelle groei doormaken. Philips begeeft zich inmiddels ook buiten de core business van slaapapneu en is actief in de brede slaapmarkt, een markt die miljoenen mensen omvat met niet-gediagnosticeerde en onbehandelde slaapstoornissen of slaapgerelateerde bewegingsstoornissen, zoals slapeloosheid, slaap-waakritmestoornissen, of het ‘restless leg’-syndroom. Als wereldwijd toonaangevend bedrijf op het gebied van lichtoplossingen zet Philips ook zijn kennis op dit gebied in om de slaapkwaliteit van mensen te verbeteren of hen overdag meer energie te geven, wat de nachtrust ten goede komt.