Philips wint prestigieuze innovatieprijs voor draagbaar slaapsysteem

Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) maakte vandaag bekend dat een van zijn draagbare slaapsystemen voor de diagnose en follow-up van onder meer slaapapneu, de Alice PDx, prijswinnaar is in de categorie in-vitrodiagnostiek van de Medical Design Excellence Awards (MDEA)-competitie 2010. De Amerikaanse prijs is een van de meest prestigieuze onderscheidingen voor de medische technologische gemeenschap en kijkt specifiek naar innovaties in het ontwerp en gebruiksgemak van medische producten.

De Alice PDx is een professioneel gebruikt diagnostisch registratieapparaat met geavanceerde functies bestemd voor de diagnostiek en follow-up van obstructieve slaapapneu (OSA) en de diagnostische beoordeling van cardiorespiratoire slaapstoornissen. Het apparaat kan bij de patiënt thuis, een andere zorginstelling of een slaapinstituut worden gebruikt.

Volgens Canon Communications, de organisator van de competitie, worden “inzendingen beoordeeld op basis van ontwerp en technische kenmerken, inclusief innovatief gebruik van materialen, gebruikergerelateerde functies waarmee het verlenen van zorg verbetert en die de traditionele medische houding of praktijk veranderen, functies waarbij de patiënt meer baat heeft, alsmede het vermogen van de productontwikkelaars om ontwerp- en techniekproblemen zodanig op te lossen dat het product aan de klinische doelstellingen voldoet.”

De Alice PDx is gebruikersvriendelijk, gemakkelijk door de patiënt in te stellen en aanpasbaar aan mensen die op hun zij slapen. De draden zijn zodanig specifiek ontworpen dat de lengte tot een minimum beperkt is en ze gemakkelijker door de patiënt te hanteren zijn. Kleurgecodeerde etiketten rondom aangebracht op het apparaat geven aan welke sensors moeten worden aangesloten en waar de sensorsnoeren moeten worden aangesloten. Aan de hand van een diagram wordt de patiënt stapsgewijs door het aanbrengproces geleid.

Volgens Tim Murphy, vice-president en algemeen directeur van de Diagnostics and Clinical Software Applications-groep “is het voor ons een eer dat we deze award krijgen als erkenning van de inspanningen van onze teams voor marketing, productontwikkeling en industriële vormgeving. We hebben de Alice PDx gemaakt rekening houdend met veelvuldig wereldwijd klinisch gebruik en de interactie tussen de deelnemers aan de zorgcyclus: artsen, bedieners van apparaten en patiënten.”

Vertegenwoordigers van Philips Respironics wonen de prijsuitreiking bij, die op woensdag 9 juni a.s. in New York plaatsvindt tijdens de Medical Design & Manufacturing (MD&M) East 2010 Conference and Exposition.

Over de Medical Design Excellence Awards
De Medical Design Excellence Awards competitie is de voornaamste onderscheiding voor de medische technologische gemeenschap wereldwijd. MDEA winnaars worden gekozen op basis van uitmuntendheid in productinnovatie, prestaties op het gebied van ontwerp en bouwkunde, patiëntenondersteuning en kosteneffectiviteit bij het maken en leveren van gezondheidszorg. Een onpartijdig multidisciplinair panel bestaande uit onafhankelijke juryleden beoordeelt de deelnemers en kent de onderscheidingen toe.

Plaats een reactie