Philips HealWell verlichtingsoplossing verlengt slaapduur ziekenhuispatiënten

0
1077

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (Maastricht UMC+) heeft in samenwerking met Philips onderzoek verricht naar het effect van verlichting op het slaap- en waakritme van hartpatiënten. Het onderzoek toont aan dat na zeven dagen op een kamer met HealWell, een nieuw verlichtingssysteem van Philips dat de natuurlijke dag-nacht cyclus van buiten nabootst, deze patiënten gemiddeld zo’n 8% langer slapen. Na een week op een kamer met standaardverlichting daarentegen, blijkt de slaapduur van patiënten juist iets verminderd te zijn ten opzichte van de eerste nacht.

Slaap onmisbaar in herstelproces
Bestaand wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat hoge lichtniveaus overdag helpen bij het reguleren van de menselijke biologische klok en het slaap- en waakritme. Indien het bioritme van mensen niet optimaal is, kan dit slaap verstoren en kunnen er allerlei gezondheidsproblemen ontstaan. Philips HealWell combineert de positieve biologische effecten van natuurlijk daglicht met het creëren van een aangename sfeer in de ziekenhuiskamer. Dit heeft positief effect op de slaapregulering van de patiënt en ondersteunt op deze manier het bioritme van de patiënt, hetgeen belangrijk is voor de gezondheid en het welzijn van de patiënt. Ook biedt HealWell de mogelijkheid aan patiënten om vanaf hun bed een aangename sfeer te realiseren en aan zorgverleners om optimaal werklicht te creëren.

Verbeteringen
Significante verbeteringen zijn aangetoond in het onderzoek: de tijd om in slaap te vallen wordt met circa 30% verkort gaande van de eerste naar de zevende nacht en tegelijkertijd neemt de nachtelijke slaapduur toe met gemiddeld 8%. Dit houdt in dat een patiënt gemiddeld dan in totaal zo’n 30 minuten langer slaapt.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat patiënten het bijzonder prettig vinden zelf de sfeerverlichting te kunnen kiezen. Ook het verzorgend personeel is zeer tevreden over Philips HealWell verlichting, vanwege onder meer de betere lichtverdeling over het hele bed zonder hinderlijke schaduwen.

Het onderzoek
Het Maastricht UMC+, het Clinical Trial Center Maastricht en de Universiteit Maastricht hebben ruim negen maanden onderzoek gedaan naar de effecten van Philips HealWell op slaap en welzijn van patiënten. Het dynamische lichtsysteem werd geplaatst in een aantal ziekenhuiskamers op de afdeling Cardiologie. Aan het onderzoek namen meer dan 100 hartpatiënten deel, waarbij één groep werd verpleegd in ziekenhuiskamers met het Philips HealWell-systeem en de kamers van de controlegroep waren voorzien van standaardverlichting. Het is nog te vroeg om klinische uitspraken te doen over de genezingseffecten van HealWell, maar het veldonderzoek laat positieve, overtuigende resultaten zien.

“Wij kunnen nu met de onderzoeksresultaten van de Philips HealWell zeggen dat beter licht overdag, patiënten ‘s nachts langer laat slapen”, zegt dr Petra Kuijpers, cardioloog bij het Maastricht UMC+. “De geestelijke gesteldheid is een belangrijke factor die de prognose van hartpatiënten beïnvloedt, en licht zou daarop een positieve invloed kunnen hebben, evenals op de gezondheid op lange termijn van de patiënt. Dit is echter nog een gebied dat verder onderzoek vereist. De positieve uitkomsten van het validatieonderzoek demonstreren in elk geval de waarde van de HealWell lichtoplossing om ons te helpen bij het verbeteren van de heilzame omgeving en het ondersteunen van het herstel van onze patiënten.”

HealWell verlichtingsoplossing
Philips HealWell is een lichtsysteem dat geïnstalleerd wordt in een ziekenhuiskamer. HealWell produceert geleidelijk veranderende lichtniveaus gedurende de dag, vergelijkbaar met het verloop van licht buiten op een zonnige dag en beïnvloedt daarmee slaap en stemming. Het scheppen van een heilzame omgeving is van toenemend belang voor gezondheidsinstellingen, om het verblijf van patiënten te veraangenamen en de genezing zo veel mogelijk te ondersteunen.

“Het onderzoek van HealWell met Maastricht UMC+ sluit aan bij de bevindingen van eerdere onderzoeken waarin positieve effecten van licht op de gezondheid, stemming en welzijn zijn gevonden, niet alleen bij mensen in een zorgomgeving, maar ook bij gezonde mensen”, zegt dr Luc Schlangen, Senior Principal Scientist bij Philips Lighting. “Het Maastrichts onderzoek is de eerste van een reeks onderzoeken die al gaande zijn of in voorbereiding zijn bij ziekenhuizen, zoals in de nieuwe intensive care unit van het Jeroen Boschziekenhuis in Den Bosch en de afdeling Hematologie van het Erasmusziekenhuis in Rotterdam. De verkregen inzichten in patiënt- en zorgverlenerservaringen gebruiken wij om zinvolle innovaties te ontwikkelen die de levens van mensen verbeteren.”

Vorig artikelNieuwe behandelmethode voor epilepsie voor het eerst toegepast in Nederland
Volgend artikelToekomstverkenning Drinkwatervoorziening in Nederland
Koninklijke Philips Electronics N.V. is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van "sense and simplicity". Philips heeft wereldwijd circa 120.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 100 landen. Met een omzet van EUR 22.3 miljard in 2010 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten.