Vanmiddag is Marte van Santen uitgeroepen tot winnaar van de Pfizer Persprijs 2009. Met haar in Esta gepubliceerde artikel ‘De wereld vs kanker’ heeft zij volgens de onafhankelijke jury een belangrijke bijdrage geleverd aan goede informatievoorziening over kanker, wat dit jaar het thema was van de prijs. Marte van Santen ontving een cheque van 5000 euro en een sculptuur.
Het artikel van Marte van Santen heeft volgens juryvoorzitter Ben Crul alles in zich: het biedt goede informatie en is goed leesbaar. “De publicatie heeft een prettige mix van wetenschappelijk goed onderbouwde en actuele informatie en persoonlijke verhalen over leven met kanker.”
Marte van Santen: “Ik ben drie jaar geleden gaan schrijven. Mijn missie is om juist over complexe onderwerpen goede informatie aan het grote publiek over te brengen. Bij ziekte en gezondheid is dat bij uitstek van belang. Deze prijs is een bevestiging dat dat inderdaad kan!”
Van Santen maakte direct bekend een deel van het prijzengeld te schenken aan een inloophuis voor kankerpatiënten (Haaglanden), waar een van haar geïnterviewden bij een lotgenotengroep veel steun heeft gevonden. Verder stelt de prijs haar in staat te werken aan een nieuw boek.
De overige genomineerden waren Susan Koenen met de televisie productie ‘Laura & Anne 4 Ever’ in opdracht van de KRO/RKK; Emmy Brekelmans postuum met de columns ‘Emmy, tot in het einde der dagen’ in Viva; Jolande Withuis met ‘Mijn kwaadaardige onderhuurders’ in Trouw en Laurent Heere postuum met ‘Ik ben dit lijf beu’ in BN/De Stem. Zij en degenen die hen vertegenwoordigden, ontvingen ieder een cheque van 1000 euro en een kleinere uitvoering van de sculptuur.
Behoefte aan betere patiënteninformatie
Tijdens de uitreiking presenteerde Dr. Lonneke van de Poll-Franse van het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) opmerkelijke actuele onderzoeksgegevens over informatievoorziening aangaande kanker. 5 tot 13% van de kankerpatiënten is niet tevreden over de informatie die zij van hun zorgverlener krijgen en 30 tot 50% is maar een beetje tevreden over deze informatievoorziening. Mensen die kanker hebben gehad, blijken vaak weinig te weten van de lange termijn gevolgen van hun ziekte en van de behandeling. De late effecten hiervan (zoals vermoeidheid, darmklachten en seksuele problemen) hebben invloed op de kwaliteit van leven en veroorzaken bij sommigen de angst dat de ziekte is teruggekomen.
Dr. Lonneke van de Poll-Franse: “Er valt veel winst te behalen bij het goed informeren van patiënten over deze lange termijn effecten. Hier ligt een belangrijke taak voor zowel de wetenschap als voor artsen en journalisten”.