Personeelsoverschot overheid en non profit het grootst

In de sector overheid en non-profit vechten gemiddeld 7 mensen om één baan, terwijl in de techniek en industrie een werkzoekende juist kan kiezen uit 33 vacatures. Dat blijkt uit een analyse van vacatureportal Jobbird.com onder 20.000 vacatures en 12.000 cv’s. In de media- en communicatiebranche en de horeca is eveneens een groot personeelsoverschot. In de ICT en Bouw is sprake van schaarste.

Jan-Peter Cruiming, oprichter van Jobbird.com, vindt het opvallend dat er in weinig sectoren schaarste is, maar dat de schaarste in die sectoren daar wel heel groot is. ‘Om me heen hoor ik veel verhalen over ontslagrondes die er aan komen, dus de werkloosheid zal toenemen. De overheid doet er goed aan in te spelen op deze ontwikkeling. Nederland heeft straks behoefte aan goede techneuten, vaklieden in bouw en infrastructuur en ICT’ers.

Opleidingen voor sectoren met schaarste
Volgens Cruiming moet de regering inzetten op verkorte studies voor de sectoren waar een tekort aan geschikte werknemers is, die gratis toegankelijk zijn voor studenten en werklozen: ‘Doen we dat niet, dan zijn we genoodzaakt personeel uit het buitenland te halen, terwijl er hier een miljoen mensen met een uitkering op de bank zitten.’

Techniek: 33 vacatures matchen met 1 cv
Jobbird analyseerde 20.000 vacatures en 12.000 cv’s. Op basis daarvan ziet de vacatureportal waar vraag en aanbod op elkaar aansluiten, waar schaarste is en waar sprake is van een overschot. In onderstaande tabel een overzicht van de sectoren met de grootste overschotten en de grootste schaarste.

Overschot:
– Techniek/industrie: 33 vacatures matchen met 1 cv
– Automatisering/IT: 6,8 vacatures matchen met 1 cv
– Bouw/installatie: 4,5 vacatures matchen met 1 cv

Schaarste:
– Overheid/ non-profit: 6,8 cv’s matchen met 1 vacature
– Reclame/communicatie/media: 4,7 cv’s matchen met 1 vacature
– Horeca/recreatie/reizen:4,1 cv’s matchen met 1 vacature

In de accountancy, agrarische sector en farmacie is de verhouding tussen vraag en aanbod van personeel in balans.

Plaats een reactie