Patiënttevredenheidsonderzoek legt ervaringen patiënt ziekenhuis bloot

Vanaf 1 juli 2011 start Zorgcombinatie Noorderboog met een patiënttevredenheidsonderzoek onder patiënten van het Diaconessenhuis Meppel. Elk kwartaal krijgt een willekeurige groep patiënten een vragenlijst toegestuurd. Dat moet jaarlijks een beeld geven van de mening van ongeveer 1.600 patiënten. Met antwoorden op vragen over respectvolle behandeling, voldoende informatie en tevredenheid over procedures wil Zorgcombinatie Noorderboog de kwaliteit van de zorg verbeteren.

Klantgerichtheid
Clustermanager Coen van Delden: “Klantgerichtheid hebben wij hoog in het vaandel staan. Wij werken hard aan onze gastvrijheid en de kwaliteit van onze zorg. Maar we weten pas echt goed wat beter kan als we het de patiënt zelf vragen.” Patiënten van het ziekenhuis kunnen daarom vanaf juli een responskaart ontvangen met vier korte vragen. Invullen en terugsturen is op vrijwillige basis. Alle informatie wordt anoniem in een systeem ingevoerd en gepresenteerd aan het ziekenhuisbestuur. Het externe adviesbureau MediQuest voert voor ons het onderzoek uit.

Bezwaar
Om patiënten te selecteren, maakt MediQuest gebruik van ons patiëntenbestand. Het gaat alleen om informatie over of het een bezoek aan de polikliniek of een (dag)opname betrof en contactgegevens. Volgens de wet is daarvoor geen nadrukkelijke toestemming nodig van patiënten. Maar patiënten kunnen hiertegen wel bezwaar maken. Meer informatie daarover is te vinden in een speciale folder of op www.noorderboog.nl onder ziekenhuis, tevredenheidsonderzoek.

Mening laten horen
Overigens is het patiënttevredenheidsonderzoek niet de enige manier waarop patiënten hun ervaringen kenbaar kunnen maken. Bij een bezoek aan de polikliniek krijgen patiënten regelmatig een evaluatieformulier mee met specifieke vragen over het onderzoek of de behandeling. Niet ontvangen of onvoldoende? Het is ook mogelijk om zelf contact op te nemen met de behandelende arts of verpleegkundige. Patienten die een ervaring of een klacht willen delen, kunnen ook contact opnemen met de klachtenfunctionaris via telefoonnummer (0522) 23 31 15.

1 gedachte over “Patiënttevredenheidsonderzoek legt ervaringen patiënt ziekenhuis bloot”

  1. Klantgerichtheid is hot in de zorg. Prachtig om te zien dat overal een inhaalslag gemaakt wordt op vlak van klantgerichtheid in de zorg. Klantgericht werken is immers goed voor de client / patient en voor de zorgverlener!

    Marloes Prins

    Beantwoorden

Plaats een reactie