Patiënten waarderen duurzame voeding ziekenhuis

Het Deventer Ziekenhuis serveert zijn patiënten een keuzemenu dat niet alleen gezond en goed is, maar ook steeds duurzamer. En de patiënten vinden dat belangrijk, zo blijkt uit een onderzoek.

In 2013 besloot het ziekenhuis al de plofkip te vervangen door een kip die een 2 sterren Beter leven keurmerk van de Dierenbescherming heeft. Ook de eieren zijn inmiddels ingewisseld voor biologische varianten.

eieren

Eten uit de regio
Maar het Deventer Ziekenhuis gaat verder. Zo wordt op dit moment het varkens- en rundvlees vervangen door biologische varianten. Dat vlees wordt overigens besteld bij de slager uit de buurt, waarmee aan een andere vereiste van duurzame voeding wordt voldaan: van dichtbij. De kip die patiënten geserveerd krijgen, komt uit Brabant, het brood van een warme bakker uit Apeldoorn.

Op de inkoop van het brood is overigens flink bespaard. Door zo laat mogelijk in de middag te bestellen, weet het ziekenhuis beter hoeveel patiënten er de volgende dag zijn en worden overtollige voorraden vermeden. Datzelfde gebeurt met de andere maaltijdcomponenten. Door veel beter dan voorheen te meten en kleine verpakkingseenheden te bestellen, wordt er flink bespaard. Van het verdiende geld wordt het duurzame vlees betaald.

Samenwerking met Dimence
Het Deventer Ziekenhuis loopt met de inkoop van duurzame voeding landelijk gezien voorop. Wel is het zo dat een aantal productiekeukens nog niet kan leveren wat het ziekenhuis op de menukaart wil. Mede daarom is de samenwerking met Dimence uitgebreid. Deze GGZ instelling heeft een keuken waar de koks op ambachtelijke wijze zelf maaltijden bereiden waarbij zij zo weinig mogelijk toevoegingen gebruiken.

Het Deventer Ziekenhuis heeft in het duurzame beleid ook de melk, karnemelk en yoghurt vervangen door biologische varianten. Op de Kinderafdeling krijgen de patientjes tegenwoordig geen fruithapje meer uit een potje, maar vers bereid.

Plaats een reactie