Patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker sneller geholpen

Patiënten met dikkedarmkanker met uitzaaiingen in de buik kunnen binnenkort sneller geopereerd worden. Daartoe hebben chirurgen van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis een samenwerking afgesloten met het VuMC.

Patiënten met dikkedarmkanker met uitzaaiingen in de buik komen veelal in aanmerking voor een zogenaamde HIPEC behandeling. Bij deze ingreep wordt na het verwijderen van de tumor in de darm, de buik gespoeld met een hoge dosis cytostatica. 15 jaar geleden was de overlevingskans voor deze groep patiënten klein. Na introductie van de HIPEC is deze geleidelijk gestegen tot een overleving van 5 jaar bij 50% van de patiënten mits de operatie succesvol verloopt. Het NKI-AVL was het eerste instituut waar de HIPEC werd toegepast. Inmiddels zijn er meerdere ziekenhuizen waar deze behandeling wordt uitgevoerd.

Het team van specialisten dat in het VuMC deze operatie zal uitvoeren wordt opgeleid door NKI-AVL chirurg dr. Vic Verwaal.

Er worden in Nederland 150 patiënten per jaar door middel van de HIPEC behandeld. Door de capaciteitsuitbreiding stijgt dat naar 170.

Plaats een reactie