Patiënt vergeet helft van informatie over geneesmiddel

De helft van de informatie gegeven tijdens een voorlichtingsgesprek over voorgeschreven geneesmiddelen wordt door patiënten vergeten. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Annemiek Linn. Ze promoveert op vrijdag 14 juni 2013 aan de Universiteit van Amsterdam.

De informatie over geneesmiddelen is echter belangrijk voor therapietrouw. Gebrekkige therapietrouw – het niet innemen van de geneesmiddelen als voorgeschreven – is een groot probleem. Door therapietrouw te verbeteren is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie meer winst te behalen voor de volksgezondheid dan met de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Uit het onderzoek van Linn komt naar voren dat de helft van de patiënten met de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa (beide chronische aandoeningen van het maag-darmkanaal), die relatief zware geneesmiddelen voorgeschreven krijgt, niet gelooft in de noodzaak van het geneesmiddel of zorgen heeft over de bijwerkingen. Omdat belemmeringen om de geneesmiddelen in te nemen per patiënt en per medicijn kunnen verschillen, is volgens Linn communicatie op maat noodzakelijk.

Ondersteuning
Om patiënten te ondersteunen bij het onthouden van de informatie over voorgeschreven geneesmiddelen én de belemmeringen om de geneesmiddelen in te nemen als voorgeschreven heeft Linn een website en een SMS-ondersteuningssysteem ingezet. Deze middelen worden gebruikt om patiënten voor te bereiden op een gesprek met de verpleegkundige en hen na afloop van het gesprek te blijven ondersteunen. ‘Een handig instrument dat je inzicht geeft in wat ik precies wil weten en kan vragen over mijn geneesmiddelen,’ aldus een deelnemende patiënt. Deze informatie wordt naar de verpleegkundige gestuurd zodat het voorlichtingsgesprek hierop aangepast kan worden. Linn ontwikkelde daarnaast speciaal voor verpleegkundigen een training effectieve communicatie.

‘Mijn onderzoek wijst uit dat wanneer patiënten tevreden zijn over de communicatie van de verpleegkundige, patiënten ook positiever zijn over de geneesmiddelen. Verder blijkt dat wanneer de verpleegkundige de belemmeringen signaleert en bespreekt, patiënten minder belemmeringen ervaren om de geneesmiddelen in te nemen,’ aldus de promovenda.

1 gedachte over “Patiënt vergeet helft van informatie over geneesmiddel”

Plaats een reactie